Διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποτελεί τον δεδομένο σύμμαχο των ΗΠΑ, πρωτοπαλίκαρο των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και να εμπλέκεται ενεργά στους δύο πολέμους στη γειτονιά μας, έσπευσε να δώσει χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Ντ. Τραμπ.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκίνησε την ομιλία του «συγχαίροντας τον Πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του», δηλώνοντας ταυτόχρονα «βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους, άλλωστε, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους είναι εθνικό και όχι παραταξιακό», όπως τόνισε παραπέμποντας εμμέσως στη στοίχιση των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων στις στρατηγικές επιλογές των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. «Προσδοκώ, συνεπώς, σε μία ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ και των δύο κυβερνήσεων», υπογράμμισε.
Αλλωστε, όντως, και κατά την προηγούμενη θητεία του Τραμπ, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ στη συνέχεια, πολύ πρόθυμα αναβάθμισαν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τον «διαβολικά καλό» Πρόεδρό τους. Το υπενθύμισε χτες και ο Μητσοτάκης, λέγοντας επί λέξει ότι «η συνεργασία της Αθήνας και της Ουάσιγκτον υπήρξε άψογη και στη διάρκεια της πρώτης θητείας του νέου Προέδρου». Διόλου τυχαία, ο περιλάλητος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχιστεί επί ΝΔ, ενώ οι δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις, πριν καταληχτούν και ψηφιστούν επί ΝΔ, είχαν συζητηθεί εκτενώς σε σημεία τους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, καθώς οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου μαίνονται, ο Μητσοτάκης εξέφρασε και χτες προβληματισμούς και αγωνίες για τις εξελίξεις και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, όπως εκδηλώνονται για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία και την πρωτοκαθεδρία. Είπε συγκεκριμένα ότι «οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών», και ότι η ΕΕ «οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς. Να χαράξει τολμηρούς δρόμους, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσει, να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. Με άλλα λόγια, να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες». Αγωνίες των ευρωενωσιακών ομίλων για το πώς θα υπερασπιστούν θέσεις τους έναντι ανταγωνιστών τους ακόμα και εντός των λυκοσυμμαχιών τους, οδηγώντας τους λαούς σε νέες θυσίες.
Κατέληξε, λέγοντας ότι αυτά τα ζητήματα «θα συζητηθούν και θα καταστούν ολοένα και πιο επίκαιρα» και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία γίνεται σήμερα και αύριο στη Βουδαπέστη.
Να καταγραφούν και όσα είπε σε συνέντευξή του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Τσούνις, ο οποίος τόνισε ότι «με τους τελευταίους τέσσερις πρωθυπουργούς και τρεις Προέδρους, οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν καλυτερεύσει». Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι «ουσιαστικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, γιατί αποτελεί πάροχο σταθερότητας».