Σαν να μην ξέρει τίποτα για τον «φόνο» εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σχετικά με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Κάνοντας αναφορά σε αυτό το θέμα μετά την απόφαση της γερμανικής και άλλων κυβερνήσεων να σκληρύνουν και παραπέρα την απάνθρωπη στάση τους, ο Μητσοτάκης είπε ότι η «απάντηση» στην είσοδο κι άλλων μεταναστών «δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», αλλά «η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο». Και αυτό όταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί, στηρίξει, υλοποιήσει τους Κανονισμούς του Δουβλίνου, την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και το σημερινό απάνθρωπο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.
Την ίδια ώρα, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση ευνοεί τα λεγόμενα «pushbacks» στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η ενεργητική αποτροπή, δηλαδή η προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας, αποτελεί αποστολή την οποία το Λιμενικό πρέπει να επιτελεί». Σημείωσε μάλιστα με έμφαση, μην αφήνοντας αμφιβολίες για το τι γίνεται στα σύνορα, ότι το Λιμενικό δεν «είναι μια “υπηρεσία υποδοχής” παράνομων μεταναστών. Δεν είναι αυτή η δουλειά του».
Ερωτηθείς για την Παιδεία, επανέλαβε μια «μαγική εικόνα», μιλώντας για χιλιάδες προσλήψεις, ενώ δεν απέφυγε και την ανεκδοτολογία του τύπου «ουσιαστικά έχουμε ελάχιστα κενά και αυτή η συζήτηση που έγινε για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων αφορά ελάχιστα τμήματα». Στο μεταξύ, εκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται στριμώχνοντας τα παιδιά σε τμήματα με 25 έως 27 μαθητές, τα κενά των εκπαιδευτικών θα πάρουν μήνες να καλυφθούν, οι 10.000 διορισμοί μονίμων είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, αφού πέρσι είχαν χρειαστεί 56.000 αναπληρωτές, κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους διορισμούς, οι διορισμένοι που έχουν κλείσει διετία δεν μονιμοποιούνται με το πρόσχημα της αντιδραστικής αξιολόγησης.
Εμπαίζοντας άλλωστε τους εκπαιδευτικούς που πρέπει να δώσουν τα 2/3 του μισθού σε ενοίκιο, τους συνέστησε να κάνουν …υπομονή: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί πολύ. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη», είπε. Τη σκυτάλη ως θύματα εμπαιγμού πήραν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι πυροσβέστες στους οποίους αρνήθηκε την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, επικαλούμενος «κόστος και αντανακλαστικές επιπτώσεις σε άλλες ομάδες, οι οποίες δικαιολογημένα μπορεί να ζητήσουν». Κατονόμασε ο ίδιος τους νοσηλευτές και τους αστυνομικούς. Τους παρέπεμψε, δε, στις γλίσχρες αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στο Δημόσιο αλλά από το 2025.
Στο μεταξύ, έκανε ξανά καθαρό ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις στα έξοδα των λαϊκών νοικοκυριών, αρχής γενομένης από το νερό, λέγοντας ότι το νερό στην Ελλάδα «θα παραμείνει φθηνό, τουλάχιστον για τις χαμηλές καταναλώσεις», όμως «όταν κάποιος καταναλώνει πολύ νερό, λογικό είναι να το πληρώνει περισσότερο», εξ ου και προανήγγειλε «αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού»…. δηλαδή νέες αυξήσεις.
Την ίδια ώρα, προετοίμασε για πετσόκομμα στα επιδόματα, με πρώτο αυτό της ανεργίας, με ισχυρισμούς του τύπου «αυτό το οποίο δεν πρέπει ποτέ να γίνεται είναι κάποιος ο οποίος να μπορεί να βρει δουλειά να αισθάνεται ότι μπορεί να την βγάζει πέρα με επιδόματα», ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο χυδαιότητας, αφού παρουσιάζει τους ανέργους ως τεμπέληδες και μπαταχτσήδες που απομυζούν τάχα τον κρατικό κορβανά.
Στο μεταξύ, συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνις, πραγματοποιήθηκε προχτές. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό και η ανάγκη για «ενισχυμένη συνεργασία», την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ευρωατλαντικών με την άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης διογκώνουν τα καραβάνια των ξεριζωμένων.