Τα γνωστά «συγχαρίκια» στους πιλότους των Canadair μοίρασε κατά την επίσκεψή του στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ για άλλη μία φορά μετέθεσε τις ευθύνες της κυβέρνησης -που αλλού;- στην κλιματική αλλαγή.
Με περίσσιο θράσος και ειδικά μετά από μία τεράστια καταστροφή όπως αυτή της Βορειοανατολικής Αττικής όπου η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, είπε πως η κυβέρνησή του έχει βάλει κάποια «πρώτα σημαντικά θεμέλια στον τομέα της πρόληψης» και πως «προσπαθούμε πάντα να γίνουμε καλύτεροι». Ωστόσο για τα πάρα πολλά πάνδεινα που βιώνει ο λαός κάθε χρόνο λόγω της αντιδασικής πολιτικής που εφαρμόζει τόσο η δική του κυβέρνηση τώρα αλλά και στο παρελθόν όσο και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο». Και πρόσθεσε: «άρα, και από κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας».
Μιλώντας προς τους πιλότους, παρότι ανέφερε πως «δεν περιμένουμε η λύση να έρθει μόνο από τον αέρα», κουβέντα δεν είπε για τη μείωση των κονδυλίων προς την Πυροσβεστική, την αύξηση των κενών σε προσωπικό και εξοπλισμό διατηρώντας μάλιστα τις τριπλές σχέσεις εργασίας στους πυροσβέστες -με μόνιμους, εποχικούς και πενταετούς υποχρέωσης-, για τα γερασμένα μέσα πυρόσβεσης καθώς και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού αντιπυρικού σχεδίου προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.
Εσπευσε να μιλήσει για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» και την προμήθεια των νέων Canadair 515. «Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τα καινούργια Canadair 515. Έχουμε υπογράψει τη σχετική σύμβαση» είπε και ξεκαθάρισε «ότι για τα επόμενα χρόνια ακόμα -σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια-, θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα οποία έχουμε», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να δώσει τίποτα περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφήνοντας τα αεροσκάφη των άνω των 35 ετών (τα CL-215) να συνεχίσουν να πετούν και να σβήνουν φωτιές παρά τους όποιους περιοριστικούς όρους έχουν για την ασφαλή πτήση τους (όπως αυτή της απαγόρευσης για πτήσεις σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου) αλλά και των πιο «νεότερων» που έκλεισαν πάνω από 25 χρόνια (τα CL-415) μαζί με τα «πανάκριβα» ενοικιαζόμενα ελικόπτερα.