Κ. Μητσοτάκης: Ορκίζεται στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων και στην πολεμική εμπλοκή

Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή: Eurokinissi

Όρκους πίστης στον επικίνδυνο στόχο της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων μοιράζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μιλώντας στα Βριλήσσια, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποφεύγοντας όπως ο «διάολος το λιβάνι» να αναφερθεί στο πραγματικό επίδικο αυτής της συμφωνίας, που ήταν η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

«Εμείς στηρίξαμε πάντα τον ευρωπαϊκό δρόμο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», είπε για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, συμπληρώνοντας πως «για να συνεχιστεί η πορεία τους σε αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να γνωρίζουν οι βόρειοι γείτονές μας πρωτίστως ότι θα συμμορφωθούν απόλυτα με αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει». 

Νωρίτερα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ΕΡΤ εάν προτίθεται να καταγγείλει τη Συμφωνία, απέφυγε έστω και να υπονοήσει κάτι τέτοιο, λέγοντας πως «αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος, είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία». 

Τα τρία αυτά μνημόνια συνεργασίας αφορούν τα ζητήματα φύλαξης των εναέριων συνόρων της Β. Μακεδονίας, τη στήριξη της ευρωπαϊκής της πορείας και θέματα οικονομικής συνεργασίας. Φυσικά, η βρώμικη δουλειά έχει ήδη γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ (η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ) και η κυβέρνηση της ΝΔ την συνεχίζει, επενδύοντας στην «ευρωπαϊκή πορεία» της Β. Μακεδονίας για την αντιμετώπιση υποτίθεται του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας. Μόνο που ακριβώς αυτή η πορεία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων είναι που οξύνει τον εθνικισμό και βάζει φωτιά στην περιοχή, αφού αναπόφευκτα συναντάει την αντίδραση των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Άλλωστε, όπως είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει το ΚΚΕ, πρόκειται για μια συμφωνία που διαιωνίζει τον αλυτρωτισμό, αναγνωρίζοντας «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και γλώσσα. Αρα, εμπεριέχει το σπέρμα της αναζωπύρωσης του αλυτρωτισμού, στο έδαφος των συνολικότερων αντιθέσεων που υπάρχουν στα Βαλκάνια. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η «επόμενη μέρα» των ευρωεκλογών φέρνει ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα αιματοβαμμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και την ενεργειακή κρίση, τόνισε πως απαιτείται «η σταθερότητα και η στιβαρότητα μιας ισχυρής Ελλάδας, που θα μπορεί στην Ευρώπη να παίξει αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίον δικαίως μπορεί να διεκδικήσει». 

Ιεράρχησε δε ως ένα «από τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές» το «αν θα συστήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές επενδύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δηλαδή ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί την πολεμική προετοιμασία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φορτώνοντας τον λαό με νέα δυσβάσταχτα βάρη. 

Επίσης, δεν παρέλειψε να λιβανίσει το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό το νέο υπερμνημόνιο κατά των λαών που μπουκώνει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και συνοδεύεται από δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. «Ωριμάζει πια το έδαφος για να αντιληφθούμε ως Ευρώπη ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε πράξη όλα αυτά τα οποία θέλουμε», σημείωσε, θέτοντας το εξής ψευτοδίλημμα που δεν αφορά τον λαό αλλά τους διαχειριστές της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ: «Ποιους θέλετε εσείς να κάνουν αυτές τις διαπραγματεύσεις την επόμενη μέρα στην Ευρώπη; Την κυβέρνηση της ΝΔ και την ευρωομάδα της ΝΔ ή κάποιους οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δυσφημούν τη χώρα στην Ευρώπη, μπας και αποκομίσουν κάποιο εσωτερικό κομματικό όφελος;». 

Εξάλλου, σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ΚΑΤ, όπου έγιναν εργασίες ανακαίνισης στην Κλινική Χεριού – Μικροχειρουργικής Ανω Ακρου με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χρηματοδοτεί εργασίες αναβάθμισης των κτιρίων, που συνδέονται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων που θα πωλούν υπηρεσίες ανάλογα με το πορτοφόλι. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...