Κ. Μητσοτάκης: Πανηγύρια για την παράδοση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε ιταλικό κολοσσό

Τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023. Με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA - Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ, έναντι 84,17 εκατομμυρίων ευρώ.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο και για την τοπική οικονομία», έταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την τελετή της ιδιωτικοποίησης του 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας το οποίο περνάει πλέον στον ιταλικό κολοσσό «Grimaldi», εννοώντας από τη μία την ένταση της κερδοφορίας του επιχειρηματικού ομίλου και τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας για τους εργαζόμενους στο λιμάνι από την άλλη.

«Η Ηγουμενίτσα είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και των αγορών στη δυτική πύλη ουσιαστικά της χώρας προς την Ευρώπη. Μία γέφυρα για επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ιταλία και ταυτόχρονα έναν κόμβο που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι οι λιμενικές υποδομές, και δη οι μεγάλες που διαθέτει η χώρα, είναι ενταγμένες στις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης της Ελλάδας, δηλαδή τη γεωστρατηγική αναβάθμιση για μετατροπή της χώρας σε μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναβάθμιση αυτή εντάσσεται στις επιλογές των Αμερικανών και των Ευρωπαίων στον σχεδιασμό να εξυπηρετηθεί η δημιουργία εναλλακτικής διαδρομής, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου που κλείνουν σε καιρό πολέμου, για μεταφορά Ενέργειας.

Κέρδη φυσικά αναμένουν και επιχειρηματικοί όμιλοι άλλων κλάδων, καθώς όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης «σε συνδυασμό με άλλα έργα που θα γίνουν στην Ηγουμενίτσα, στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα θα αναδειχθεί ο νομός Θεσπρωτίας και ως τουριστικός προορισμός και ο σταθμός κρουαζιέρας, ως προορισμός γιότινγκ». Φυσικά τα έργα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το αίτημα για απόδοση του παραλιακού μετώπου για τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Προκλητικά δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης ότι «η απενοχοποίηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει φέρει μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα» και προανήγγειλε ακόμα ότι ο όμιλος Grimaldi ενδιαφέρεται και για το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης και πώς σύντομα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση πώλησης, μιας ακόμα στρατηγικής σημασίας υποδομής.

Δείτε ακόμα...