Κ. Μητσοτάκης: Υπέρμαχος της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει ξεριζωμένους

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας / Νοέμβρης 2022
Φώτο Αρχείου / Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας / Νοέμβρης 2022 / Πηγή: Eurokinissi

Στο Αιγαίο θαλασσοπνίγονται ξεριζωμένοι λόγω της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο την υπερασπίζεται, αλλά αυτοπροβάλλεται και ως καλύτερος εφαρμοστής της σε μια ακόμα προεκλογική σύγκριση με τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ που επί ημερών του πήρε σάρκα και οστά η επίμαχη συμφωνία που οδήγησε σε μεγαλύτερη εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού τόσο από την ηγεσία της Τουρκίας όσο και από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ. 

Μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι από το 2019 όταν «το διοικητικό χάος μέχρι το καλοκαίρι που παραλάβαμε, διαδέχθηκε ένα αποτελεσματικό υπουργείο, θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο που υψώθηκαν και εκεί που τάχα δεν υπήρχαν, στο Αιγαίο, ενώ τα αίσχη της Μόριας έγιναν σύγχρονες δομές» και ότι «το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ γινόταν από την Ελλάδα, έναντι μόνο του 5% τώρα».

Κρατώντας τη σημαία της καταστολής, εμφάνισε τη χώρα σαν το «ανατολικό φυλάκιο Ευρώπης» και ισχυρίστηκε ότι «θωρακίσαμε τη χώρα και την Ευρώπη» και πως «η χώρα μας είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, κρατά ασφαλή τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα νησιά όπου υπάρχουν δομές μεταναστών και προσφύγων, λέγοντας πως θα διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ στα πέντε νησιά που υπάρχουν δομές προσφύγων και μεταναστών και την χορήγηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε 40 δήμους. Απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά που είχε καταργηθεί με μνημονιακούς νόμους.

Δείτε ακόμα...