Κ. Παπαδάκης: Ο σιδηρόδρομος είναι καρμανιόλα σε όλη την ΕΕ

Έχουμε έναν σιδηρόδρομο καρμανιόλα σε όλη την Ευρώπη, ανέφερε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος στον «Αθήνα 98,4», σημειώνοντας πως «είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης γνώση και επίγνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις κυβερνήσεις ότι λειτουργεί έτσι ο σιδηρόδρομος», καθώς «κριτήριο είναι το κέρδος που δεν υπολογίζει την ασφάλεια και των επιβατών και των εργαζομένων».

Ανέφερε ότι οι οδηγίες και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που «δεν αλλάζει, ανεξάρτητα αν υπάρχουν Τέμπη αν υπάρχουν Ανταμούθ, αν υπάρχει τώρα το Τολέδο». Όπως εξήγησε, επιδιώκεται ο σιδηρόδρομος να λειτουργεί με όσο το δυνατόν υψηλότερες ταχύτητες στο όνομα της κερδοφορίας και ταυτόχρονα με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Επίσης, σημείωσε ότι αυτές οι υψηλές ταχύτητες έχουν να κάνουν «με την κατεύθυνση της στρατιωτικής κινητικότητας, δηλαδή μια κατεύθυνση που λέει ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να μεταφέρει πολεμικούς εξοπλισμούς μέσα σε 72 ώρες. Για να γίνουν λοιπόν αυτά, χρειάζεται, συγκεκριμένα με κριτήριο το κέρδος, να προωθηθούν συγκεκριμένες, υψηλές ταχύτητες και τρένα με τέτοιες προδιαγραφές» χωρίς όμως τις ψηφιακές τεχνολογίες, όπως το ETCS και το ERTMS που αποτρέπουν συγκρούσεις γιατί έχουν μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις. 

Ξεκαθάρισε πως το 85% του δικτύου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργεί χωρίς αυτές τις προδιαγραφές και το απαραίτητο προσωπικό. Υπενθύμισε ακόμα ότι στις χώρες της ΕΕ κυκλοφορούν 5.000 βαγόνια που είναι για παλιοσίδερα, τα οποία δεν είναι πυράντοχα.

Στάθηκε στη σημερινή διεθνή απεργία στα λιμάνια και στις μεταφορές «που πραγματικά δίνει το στίγμα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχθούν αυτή την κατάσταση, θα αντιπαλέψουν το κέρδος». 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...