Κ. Πελετίδης: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» παλεύει για τους πολλούς και τις ανάγκες τους

Την καραμέλα του «δημοσιονομικού χώρου», με την οποία καλεί η κυβέρνηση τους δήμους να σφίξουν το ζωνάρι με τη φορολεηλασία των δημοτών στηλίτευσε ο Κώστας Πελετίδης, εκλεγμένος δήμαρχος Πάτρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, ο λαός δεν κερδίζει τίποτα από τις «στρατηγικές επενδύσεις και τα «αναπτυξιακά θαύματα», ενώ οι δήμοι προκειμένου να λειτουργήσουν έχουν μετατραπεί σε επαίτες, τη στιγμή που αυξάνονται τα κέρδη τραπεζών, ενεργειακών κολοσσών και εφοπλιστών. «Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, εμείς ως εκπρόσωποι των δημοτών μας, τι πρέπει να κάνουμε; Να επενδύσουμε στην ανώδυνη αντιπαράθεση με τους εκάστοτε κυβερνητικούς υπουργούς για τα ψίχουλα; Να αναπαράγουμε το παραμύθι ότι δήθεν φταίει ο ”φθόνος” του κεντρικού κράτους για την αυτοδιοίκηση;», αναρωτήθηκε ο Κ. Πελετίδης, εξαπολύοντας πυρά στις πλειοψηφικές δυνάμεις της ΚΕΔΕ που δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τις επιλογές των κομμάτων τους που έχουν κυβερνήσει κιόλας στο παρελθόν και υλοποιούν μια αντιλαϊκή πολιτική, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις ανάγκες του κεφαλαίου. 

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ανέδειξε τον ρόλο που θα έπρεπε να παίζουν οι δήμοι, δηλαδή να αποκαλύπτουν «το στημένο παιχνίδι στους ανθρώπους από τις λαϊκές γειτονιές των δήμων μας και τη νεολαία» και να μην γίνονται «σκαλοπάτι για τη μία ή την άλλη κυβέρνηση». Πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών από το συνέδριο πρέπει να μιλήσουν τη «γλώσσα της αλήθειας» που δεν είναι άλλη από το ότι οι δήμοι δεν έχουν τα χρήματα που δικαιούνται, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση τα δίνει σε «ψευτοεπενδυτές» και σε μια χούφτα ομίλους «που κάνουν πάρτι με τα χρήματα του λαού». 

Αναφερόμενος στην «ενεργειακή φτώχεια» που βιώνουν οι δημότες, ο Κ. Πελετίδης κατήγγειλε την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» με πρόσχημα την «κλιματική αλλαγή» και αποκάλυψε πως τη στιγμή που δήμοι και ΔΕΥΑ «αναγκάζονται να πληρώνουν το ρεύμα τέσσερις φορές ακριβότερα από τους βιομήχανους», τώρα καλούνται να τζογάρουν «ποιο χρώμα τιμολόγιο θα είναι το φθηνότερο!». Αναφέρθηκε και στη διαχείριση των απορριμμάτων «που έγινε φλέβα χρυσού για τις μπίζνες της ”πράσινης ανάπτυξης”. Βασανιζόμαστε να ’χουμε ένα ορθολογικό επιστημονικό και σύγχρονο σχέδιο προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά δεν το επιτρέπουν όσοι κερδίζουν από τη Ταφή και την Ανακύκλωση. Εξαιτίας τους, χαρατσώνεται εδώ και χρόνια ο λαός, οι δήμοι μας με το τέλος ταφής. Εξαιτίας τους έγιναν οι “αμαρτωλές” αγορές των “σπιτιών ανακύκλωσης”. Εξαιτίας τους μπήκαν στο προσκήνιο οι 6 μονάδες καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων».

Για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη σχολική στέγη, ο δήμαρχος της Πάτρας έφερε το τρανταχτό παράδειγμα του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, όπως και αυτό της στέγασης νηπιαγωγείων σε καταστήματα και αποθήκες που έχουν ενοικιαστεί, επισημαίνοντας πως «τα σχολεία έχουν ανάγκη από ουσιαστική παρέμβαση, θωράκιση, ασφάλεια και ριζικό εκσυγχρονισμό» αντί για κυβερνητικές φιέστες για τα μερεμέτια που κάνουν οι τράπεζες. «Δεν θα βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των παιδιών μας για χάρη των “πρωτογενών πλεονασμάτων” και των πολυεθνικών. Δεν θα δεχτούμε να θυσιάζονται η μόρφωση και η ασφάλεια των μαθητών για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν επιλέγουμε την κουλτούρα πολέμου, τις ασκήσεις θανάτου. Διαλέγουμε τη ζωή, τη μόρφωση το μέλλον των παιδιών μας!», είπε. 

Ο Κ. Πελετίδης μίλησε και για την τραγική υποστελέχωση των δήμων και των υπηρεσιών τους, την οποία αντιπαλεύει, όπως είπε, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με όλες τις δυνάμεις της, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μόνιμη κρατική χρηματοδότηση. 

Σε ό,τι αφορά τα έργα που γίνονται στους δήμους, κατήγγειλε ότι και αυτά δεν γίνονται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τους ανταγωνισμούς και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να αργοπορούν, να είναι προβληματικά και με δυσανάλογο κόστος, να «οργώνονται» δρόμοι «για να περάσουν τα δίκτυα ξανά και ξανά σε έναν αγώνα ανταγωνισμού, αφήνοντας πίσω τους μια άθλια και επικίνδυνη κατάσταση», με παλιούς και νέους οικοδομικούς κανονισμούς και πολεοδομικά σχέδια να «τσακίζουν τη μικροϊδιοκτησία» για λογαριασμό των τουριστικών επενδύσεων, αλλά και με οδικά δίκτυα και σιδηροδρόμους που «εξυπηρετούν τη γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων, πολεμικού υλικού» να συνυπάρχουν με την ανυπαρξία ολοκληρωμένης συγκοινωνιακής μελέτης, απαρχαιωμένο στόλο ΜΜΜ, πανάκριβες μεταφορές και πόλεις πνιγμένες στο ΙΧ. 

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Πάτρας παρουσίασε λεπτομερώς το ολοκληρωμένο πλαίσιο και τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα οικονομικά των δήμων, το πρόβλημα στέγασης, τα σχολεία και μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι δήμοι, καλώντας, επίσης, τους συνέδρους να υπερψηφίσουν τα ψηφίσματα που θα καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. 

Κλείνοντας, ξεκαθάρισε πως η «”Λαϊκή Συσπείρωση” βάζει και θα βάζει όλες της τις δυνάμεις για να γίνει αλλιώς η ζωή. Να αλλάξει η ρότα. Και η πιο πρόσφατη πείρα έχει δείξει ότι η πάλη θέλει αφοσίωση και επιμονή», προσθέτοντας ότι σε αυτήν την προσπάθεια έχει δίπλα της «έναν μεγάλο σύμμαχο. Τους πολλούς και τις ανάγκες τους», με τους οποίους επιδιώκει να βρεθεί στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 25 Νοέμβρη. Μπροστά σε αυτόν τον σταθμό κάλεσε «να νεκρώσουν τα πάντα για μια ημέρα, να ακουστεί το δίκιο», σημειώνοντας, στο τέλος: «Ο μοναδικός πρωταγωνιστής είναι ο λαός μας, που δεν γίνεται να πληρώνει συνεχώς το λογαριασμό και το δικαίωμά του να ζει και να εργάζεται με αξιοπρέπεια, να μορφώνει τα παιδιά του σε ασφαλή σχολεία, να μπορεί να αθλείται και να κυκλοφορεί με ασφάλεια οφείλουμε να το υπερασπιστούμε από τη θέση του αιρετού και ως “Λαϊκή Συσπείρωση” αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Δείτε ακόμα...