Μαρόκο: Συμφώνησε για εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ με «δώρο» την αναγνώριση από τις ΗΠΑ κυριαρχίας στη Δυτ. Σαχάρα

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ΄

Στον κατάλογο των αραβικών χωρών που αναγνωρίζουν το Ισραήλ και εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος προστέθηκε σήμερα το Μαρόκο, μετά τις αντίστοιχες συμφωνίες που συνήφθησαν τους τελευταίους μήνες με την διαμεσολαβητική παρέμβαση των ΗΠΑ μεταξύ του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν. Η διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικά κράτη με τις λεγόμενες  «Συμφωνίες του Αβραάμ» καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων αυτών των χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε την ισραηλινο-μαροκινή συμφωνία. «Μία ακόμη ιστορική εξέλιξη σήμερα! Οι δύο σπουδαίοι  φίλοι μας, το Ισραήλ και το Βασίλειο του Μαρόκου συμφώνησαν σε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις – μια τεράστια πρόοδος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή!», ήταν το tweet του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει μαροκινή κυριαρχία στην αμφισβητούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Το Μαρόκο επιβεβαίωσε τη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι θα «αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις» με το Ισραήλ «το συντομότερο δυνατό» και χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου επί της αμφισβητούμενης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας μια «ιστορική στάση».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τραμπ ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’ δήλωσε πως η χώρα του θα «αποκαταστήσει επίσημες επαφές (…) και διπλωματικές σχέσεις το συντομότερο δυνατό» με το εβραϊκό κράτος. Παράλληλα το Ραμπάτ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα ανοίξουν προξενείο στην Δυτική Σαχάρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για την διασφάλιση της αμερικανικής αναγνώρισης της μαροκινής συμφωνίας στην περιοχή.

Ο Μαροκινός βασιλιάς επικοινώνησε σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας πως το Ραμπάτ εμμένει στην λύση των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

«Αναπόφευκτη» η αναγνώριση και από τη Σαουδική Αραβία

Η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος και γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με το Μαρόκο.

«Μια προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας και μια πλήρης εξομάλυνση είναι αναπόφευκτη σε αυτό το στάδιο, αλλά το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί», ανέφερε ο Κούσνερ σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...