«Καίει» τους αγρότες η χαμηλή τιμή της σταφίδας

Από κινητοποίηση των αγροτών στο Αίγιο

Με πρώτη μεγάλη συγκέντρωση χθες το Αίγιο απάντησε ο ΑΣ «Μπακόπουλος – Ντρίνιας»

Τα οξυμμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους σταφιδοπαραγωγούς, η κατάρρευση της τιμής πώλησης από τους ίδιους προς τους εμπόρους της σταφίδας, σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος παραγωγής και την εκτόξευση της ακρίβειας σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της μαζικής συγκέντρωσης και συλλαλητηρίου που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» στο Αίγιο.

Οι συγκεντρωμένοι στο προαύλιο της ΠΕΣ Αιγίου, μέσα και από το σχετικό κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου, διεκδίκησαν να μην προχωρήσει καμιά απόλυση στο εργοστάσιο της ΕΒΟ Αιγίου (έτσι όπως είχε γίνει γνωστό για 36 συμβασιούχους τις προηγούμενες μέρες), αλλά και να μην κλείσει ή συγχωνευθεί, το τμήμα φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει έδρα την πόλη.

«Έχουν την κύρια ευθύνη όσοι υπερασπίζονται την ΕΕ»

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την σταφίδα, ο πρόεδρος του ΑΣ «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, σημείωσε σχετικά «ενώ από το Μάρτιο είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της κορινθιακής μαύρης σταφίδας, έχουν προηγηθεί αλισβερίσια μεταξύ κυβέρνησης, εμπόρων και της Παναιγιάλειου Ενώσεως Συνεταιρισμών, για το «απόθεμα» που έχει δημιουργηθεί, έχουν γίνει κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην δίνει λύση στα δίκαια αιτήματα μας».

Καταδίκασε την Κυβέρνηση και τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ, γιατί έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, καθώς «πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, καλλιεργούσαν αυταπάτες περί επιστροφής στην κανονικότητα, την ίδια ώρα που γνωρίζουν τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης».

Ιδιαίτερα για τα μεγάλα προβλήματα με την κορινθιακή σταφίδα, υπογράμμισε πως «αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές στα στενά πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, ενισχύουν τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και θησαυρίζουν κυριολεκτικά από τον ιδρώτα των αγροτών, συγκεντρώνοντας την παραγωγή από ολόκληρη την Πελοπόννησο», επισημαίνοντας ότι «όλα τα προβλήματα δημιουργούνται πρώτα απ’ όλα από την εφαρμογή των νόμων της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος».

«Θολώνουν τα νερά Κυβέρνηση και τοπικές Αρχές»

Ιδιαίτερα για τη στάση της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αιγιαλείας, επεσήμανε πως «προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για το ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Παίζουν παιχνίδια μαζί με τους μεγαλέμπορους πίσω από την πλάτη των σταφιδοπαραγωγών, με στόχο να δημιουργούνται συγχύσεις και να αποτραπούν οι οργανωμένες κινητοποιήσεις που στοχεύουν τον πραγματικό υπεύθυνο».

Κάλεσε παράλληλα σε κοινή πάλη, για να μην προχωρήσει ούτε μία απόλυση στην ΕΒΟ, αλλά και να εξασφαλιστούν απρόσκοπτες σπουδές για τους φοιτητές, χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Της συγκέντρωσης, ακολούθησε αυτοκινητοπορεία και κλείσιμο δρόμων σε οδούς του Αιγίου, ενώ ο πρόεδρος του ΑΣ κάλεσε τους συγκεντρωμένους να είναι σε ετοιμότητα για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις (η χθεσινή ήταν μια πρώτη απάντηση) από αύριο κιόλας, με συσκέψεις στα χωριά και άλλες δράσεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...