Κάιρο: Υπεγράφη «Μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, ΑΝΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτη & ΥΠΑΜ Ν. Παναγιωτόπουλου στο Κάιρο. Υπογραφή Μνημονίου σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022
EUROKINISSI

«Μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, για συνεργασία στους τομείς της Αεροναυτικής και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, υπεγράφη χθες στο Κάιρο από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλο και Μοχάμεντ Ζάκι.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας (καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοβοήθειας των αρμόδιων Κέντρων Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης των δύο χωρών) παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας, και της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης (αργότερα υπέγραψε με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Ιχάμπ Νασρ, συμφωνία για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων από την Αίγυπτο στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα).

Στην ομιλία του κατά την τελετή της υπογραφής, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «στη συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Συμφωνία την οποία έφερε «σε αντιδιαστολή» με «τα αποκαλούμενα “μνημόνια συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης», που όπως είπε «συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Αποτελούν σαφείς προκλήσεις κατά κυρίαρχων κρατών, παραβλέπουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της ίδιας της γεωγραφίας, ενώ αποτελούν σαφή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Καθώς ακολούθησε διμερής συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον ομόλογό του, με συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν δραστηριότητες και προγράμματα για τον «εμπλουτισμό» της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε σχετικά: «Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με τη διεξαγωγή πολλών κοινών εκπαιδεύσεων και εμβληματικών διακλαδικών ασκήσεων». Αναφέρθηκε ακόμα στην άσκηση «Medusa», η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, με συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και άλλων χωρών.

Ν. Δένδιας: Ελλάδα και Αίγυπτος δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου

Ο δε Ν. Δένδιας δήλωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος «συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτήν τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου». Ακολούθως είχε διμερή συνάντηση με τον Σούκρι και σε δηλώσεις του έπειτα σημείωσε ότι τόσο η συμφωνία για την έρευνα και διάσωση όσο και η άλλη, για τους εποχικούς εργάτες, «έρχονται πάνω από μια άλλη βασική συμφωνία που υπογράψαμε μαζί πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο κτίριο, για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μας. Η παρούσα συμφωνία αποτελεί πρότυπο του τρόπου συνεργασίας των χωρών που επιθυμούν να συνυπάρξουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον», ξανακλείνοντας το μάτι στην Τουρκία, δεδομένου και ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση προβλέπει μειωμένη επήρεια στα νησιά, ακόμα και στην Κρήτη.

Ερωτηθείς δε αν η χθεσινή συμφωνία θα μπορούσε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία, απάντησε πως «δείχνει ότι μέσα στο πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης, πολλές συμφωνίες μπορούν να υπογραφούν και πολλές ευκαιρίες μπορούν να βελτιωθούν».

Χουλούσι Ακάρ: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, αντιδρώντας στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δήλωσε ξανά ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός σε Κύπρο, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και ότι είναι «ανοιχτή στον διάλογο».

Δείτε ακόμα...