Κακές συνθήκες – Υψηλό κόστος θητείας για τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ

ΕΛΔΥΚ - Στρατιώτες

Διαχρονικά, αποδεικνύεται η όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση των κέντρων και μονάδων του Ελληνικού Στρατού. Όσον αφορά την ποιοτικότερη θητεία μέσα στα στρατιωτικά πλαίσια που μας θέτουν, ζούμε και θα ζούμε στιγμές όπου οι ανάγκες μας θα περιορίζονται όλο και περισσότερο ώστε από την αντίπερα όχθη να αγοράζονται στρατιωτικοί εξοπλισμοί, να εξαπλώνονται οι Νατοϊκές Βάσεις στη χώρα μας, να συμμετέχουν παλιές και νέες κυβερνήσεις με την στήριξη του ελληνικού κεφαλαίου άμεσα σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με πιο πρόσφατο παράδειγμα φυσικά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι στρατιώτες που υπηρετούμε στα τάγματα και τις μονάδες των ΕΛΔΥΚ αυτά που βιώνουμε θα τα χαρακτήριζε κάνεις κωμικοτραγικές στιγμές. Οι κτιριακές δομές που στεγάζονται οι στρατιώτες λόγο παλαιότητας και κακής συντήρησης είναι μέσα στην υγρασία, καθώς επίσης όταν βρέχει τα ταβάνια στάζουν και κουβάδες από κάτω γεμίζουν! Ελλείψεις αρκετά έντονες στο φαγητό καθώς και κακής ποιότητας πολλές φορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε πρόγευμα που δόθηκε σε στρατιώτες που αποτελούνταν από ένα χυμό και μια μπάρα δημητριακών, οι μπάρες που δόθηκαν είχαν σχεδόν όλες μούχλα.

Άλλο ζήτημα ήταν και τα αναλώσιμα που πρέπει να προσφέρει το στρατοπέδο όπου κατά την περίοδο των ΣΠΕΝ μας ζητήθηκε να αγοράσουμε εμείς νάιλον (μουσαμάδες) λόγο των καιρικών συνθηκών για τις σκηνές διανυκτέρευσης , αλλιώς οποίος δεν το αγόραζε «Δικιά του η ευθύνη εάν κρυολογήσει ή πάθει πνευμονία» όπως μας μας δήλωναν συγκεκριμένα στελέχη εκπαιδευτές της μονάδας. Φυσικά η απάντηση ήταν άμεση, δεκάδες διαμαρτυρίες στρατιωτών που αρνήθηκαν αυτη την κίνηση και τον αυταρχισμό. 

Μας λένε πως εμείς που πληρωνόμαστε με 273€ το μήνα έχουμε την δυνατότητάς να κάνουνε αρκετά πράγματα σε σχέση με τα υπόλοιπα Ελληνικά Στρατόπεδο στην Ελλάδα που εκεί οι στρατιώτες περνούν το εξευτελιστικό ποσό των 8,62€ το μήνα. Κάνεις όμως δεν μας ρώτησε πως ένας στρατιώτης με αυτά τα χρήματα μπορεί να πληρώσει τα αεροπορικά έξοδα των αδειών τα οποία δεν καλύπτονται από τις μονάδες πέρα από αυτό του ενός δωρεάν και του επαναπατρισμού. Έξοδα που αγγίζουν ακόμη και τα 150-200€ για το να πας και να έρθεις. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αντιδραστικές και ρατσιστικές κορώνες επικρατούν από στελέχη, που με μίσος μιλάνε για πρόσφυγες και μετανάστες και τους χαρακτηρίζουν ως ”μιάσματα ” που θέλουν να μας αλλοιώσουν χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα γεγονότα του Γενάρη του 2020 στον Έβρο. Προσπαθούν να μας πείσουν πως ο πόλεμος μέσα στον καπιταλισμό διαχειρίζεται και οι αδύναμοι και άμαχοι πάντα προστατεύονται και πως όλα αυτά που βλέπουμε είναι ψέματα και δεν ισχύουν. Πως δεν υπάρχει ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύρραξης για τη χώρα μας γιατί οι συμμαχίες ειναι ισχυρές και κάνεις δεν μας αγγίζει.

Εμείς γνωρίζουμε όμως τα πραγματικά αιτία όλων αυτών των δεινών που γεννά ο καπιταλισμός. Υπαίτιοι είναι αυτοί που γεννούν έχθρα και μίσος μεταξύ των λαών για τα κέρδη τους, δηλαδή να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ όπως πολύ σωστά και διαχρονικά έγραψε ο σπουδαίος των γραμμάτων Κώστας Βάρναλης στην μπαλάντα του Κύρ Μέντιου.

Οι στρατιώτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας, ειδικά μπροστά στα όσα μας συμβαίνουν. Τα βιώνουμε μέσα στο στρατό, θα τα ζούμε ύστερα και έξω στην εργασιακή γαλέρα που μας έχουν ετοιμάσει. Στο αβέβαιο μέλλον που στρώνουν για την νεολαία και συνολικά για το λαό. Πρέπει να δώσουμε μήνυμα και απάντηση αγωνιστικής ανάτασης στο “τίποτα δεν αλλάζει”. Ο πραγματικός πατριωτισμός που τόσο πολύ μας το προβάλουν φαίνεται στο πως συνεχίζουμε να διεκδικούμαι δικαιώματα για τις σύγχρονες ανάγκες μας, να παλεύουμε με το κεφάλι ψηλά γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας!

Στρατιώτης ΕΛΔΥΚ

Δείτε ακόμα...