Κακοκαιρία Διομήδης: Αθωράκιστη η χώρα – Προβλήματα σε Θεσσαλία – Μακεδονία – Εύβοια

Προβλήματα στη Μαγνησία από την έλλειψη υποδομών και την κακοκαιρία Διομήδης
Προβλήματα στη Μαγνησία από την έλλειψη υποδομών και την κακοκαιρία Διομήδης / Πηγή: The Newspaper.gr

Αθωράκιστη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η χώρα μπροστά στην κακοκαιρία Διομήδης. Για άλλη μια φορά οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται μπροστά σε κινδύνους που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην επιλογή των Κυβερνήσεων να μην παίρνουν μέτρα πρόληψης επειδή τους κοστίζουν και δεν ωφελούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, προβλήματα έχει προκαλέσει η δυνατή βροχόπτωση που σημειώνεται από χθες σε περιοχές στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Εύβοιας κ.α, που σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών υποδομών, ταλαιπωρούν τους κατοίκους.

Χιονόπτωση - Προβλήματα στα Τρίκαλα (Περτούλι) από την έλλειψη υποδομών και την κακοκαιρία Διομήδης
Χιονόπτωση – Προβλήματα στα Τρίκαλα (Περτούλι) από την έλλειψη υποδομών και την κακοκαιρία Διομήδης / Πηγή: trikala.gr

Στην Καρδίτσα

Εκκενώνοθηκαν χθες τα χωριά Ψαθοχώρα και Κοσκινά του δήμου Παλαμάς, στον κάμπο της Καρδίτσας, καθώς έσπασε το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη μεταξύ αυτών των δύο Κοινοτήτων και απειλούνται με πλημμύρα σπίτια και χωράφια.

Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Δημοτική Αρχή Παλαμά καλεί τους κατοίκους να μετακινηθούν στο κλειστό γυμναστήριο του Παλαμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές για την έλευση λεωφορείου στη περιοχή για την μεταφορά όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Πρόκειται για περιοχές που είχαν πλημμυρίσει και στον “Ιανό” με μεγάλες καταστροφές.

Μαγνησία: Σοβαρά προβλήματα από τις βροχές και την έλλειψη έργων και υποδομών

Σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, στο οδικό δίκτυο και σε καλλιέργειες έχουν σημειωθεί από την έντονη βροχόπτωση, αλλά και την έλλειψη βασικών αντιπλημμυρικών έργων και μέτρων πρόληψης σε περιοχές της Μαγνησίας και ειδικότερα στο Νότιο Πήλιο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναλώνεται στην αποστολή μηνυμάτων του «112» στους κατοίκους της Μαγνησίας, όμως πέραν αυτού τίποτα. 

«Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Μαγνησία είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε έργα  και υποδομές και της εγκατάλειψης των αναγκαίων παρεμβάσεων από το κράτος, κεντρικά και τοπικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στο Νότιο Πήλιο

Προβλήματα στη Μαγνησία από την έλλειψη υποδομών και την κακοκαιρία Διομήδης
Προβλήματα στη Μαγνησία από την έλλειψη υποδομών και την κακοκαιρία Διομήδης

Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα είναι οι κάτοικοι στον Πλατανιά και στους οικισμούς Λύρη και στον Κατηγιώργη. Οι δρόμοι από το Προμήρι προς αυτούς τους οικισμούς παραμένουν κλειστοί.

Στην Μηλίνα η θάλασσα «βγήκε» στη στεριά με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο προς Τρίκερι να γίνεται με δυσκολία.

Πολλά χωριά και οικισμοί στο Νότιο Πήλιο, όπως το Νεοχώρι παραμένουν στο σκοτάδι. Ο δρόμος από Βόλο προς Μηλιά είναι δύσβατος λόγω πτώσης δένδρων και βράχων.

Επίσης σε όλα τα χωριά του Νότιου Πηλίου όλη η αγροτική οδοποιία είναι κατεστραμμένη. Μεγάλες είναι εξάλλου και οι καταστροφές σε καλλιέργειες, κυρίως θερμοκηπίων. Ωστόσο όπως εκτιμούν κάτοικοι και αγρότες της περιοχής με το ξημέρωμα θα φανεί ακόμα περισσότερο το μέγεθος των μεγάλων ζημιών.

Εξάλλου, με απόφαση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου, την Τετάρτη 12 Γενάρη τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Στον Αλμυρό

Στον Αλμυρό, λόγω υπερχείλισης γέφυρας στο Χολόρεμα πάνω από το Δάσος Κουρί, τα χωριά Μαυρόλοφος, Αργυλοχώρι, Φυλάκη και Πέρδικα, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο από παρακαμπτήριους δρόμους. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε θερμοκήπια στη Σούρπη, ενώ διακοπές ρεύματος έγιναν το πρωί σε ορεινά χωριά του Αλμυρού. Στο χωριό Κρόκιο, πλημμύρισαν 5 σπίτια.

Στον Βόλο

Προβλήματα στη Μαγνησία από την έλλειψη υποδομών και την κακοκαιρία Διομήδης
Προβλήματα στη Μαγνησία από την έλλειψη υποδομών και την κακοκαιρία Διομήδης / Πηγή: The Newspaper.gr

Στην Αγριά Βόλου, πλημμύρισε ο παραλιακός δρόμος, καθώς επίσης υπόγεια, καταστήματα και σπίτια. Στον Βόλο, σε υπόγεια δημοσίων κτηρίων, όπως στα δικαστήρια και σε ορισμένα σχολεία εισήλθαν νερά.

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Στο ίδιο τραγικό έργο θεατές ξανά, οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Θεσσαλίας

Λαϊκή Συσπείρωση

Τα πλημμυρισμένα χωριά και χωράφια στους Δήμους Φαρσάλων, Κιλελέρ, Τεμπών, Καρδίτσας, Ρήγα Φεραίου, οι καταστραμμένοι επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι, γεφύρια και άλλες υποδομές (ύδρευση, άρδευση), στους Δήμους Φαρσάλων, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Αγιάς, οι καταστροφές θερμοκηπίων στο Πήλιο και διάφορων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλά χωριά, που συνέβησαν για πολλοστή φορά με μια απλή κακοκαιρία «ΔΙΟΜΗΔΗΣ» και όχι σαν τον ΙΑΝΟ, αποδεικνύουν περίτρανα τις μεγάλες ελλείψεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και εκτέλεση σύγχρονων έργων θωράκισης γι’ αυτές τις περιοχές και για όλη τη Θεσσαλία, καταρρίπτοντας τις μεγαλοστομίες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, που αυτοπαινεύονται ότι τα κάνουν όλα καλά και γρήγορα, παραδίνοντας τεχνογνωσία και στο εξωτερικό!!!

Τα «μπαλώματα» που έγιναν μετά τον ΙΑΝΟ, αποδείχτηκαν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να θωρακίσουν την Θεσσαλία από νέα πλημμυρικά φαινόμενα που κάθε λίγο και λιγάκι «απειλούν» την περιοχή.

Η ετοιμότητα του κρατικού και τοπικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, για την οποία μας διαβεβαίωναν κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, αποδείχτηκαν ακόμα μια φορά λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Καμία αναμονή! Καμία ανοχή στην κοροϊδία κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων.

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η διαμονή όλων των πλημμυροπαθών σε ξενοδοχεία, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
  • Να μεριμνήσει η κυβέρνηση και η ΔΕΗ άμεσα για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, μέσα στο κρύο που είναι τσουχτερό. Να αξιοποιηθούν από περιφέρεια και δήμους δημόσιοι και δημοτικοί χώροι θερμαινόμενοι και κατάλληλοι για την φιλοξενία ανθρώπων σε περιοχές που υπάρχουν διακοπές ρεύματος.
  • Άμεση απάντληση των νερών με ευθύνη του κράτους από σπίτια, σχολεία και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
  • Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και αγροτικού), των γεφυρών, των υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού).
  • Να δοθεί άμεσα έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
  • Να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%, για σπίτια, καταστήματα, στους αγρότες που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα και τις κατολισθήσεις και τον αέρα, χωρίς τους γνωστούς όρους που αποκλείουν μέρος των πληγέντων.
  • Άμεσα σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της Θεσσαλίας, με ευθύνη του κράτους, της περιφέρειας, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

Στη Φλώρινα

Στη Φλώρινα, όπου συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα, χωρίς ρεύμα έμειναν από το βράδυ πολλές κοινότητες, όπως Δροσοπηγή, Άνω Καλλινίκς, Υδρούσα, Άνω Υδρούσα, Πολυπόταμος, Φλαμπούρο.

Στην Εύβοια

Στην πολύπαθη Εύβοια, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, ο ποταμός Κηρέας “φούσκωσε” από τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού. Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο κομμάτι που συνδέει το Μαντούδι με το Προκόπι ενώ μετά από 3 ώρες άνοιξε ο δρόμος.

Οι ορμητικοί χείμαρροι έκοψαν στα δύο και τον επαρχιακό δρόμο Κοτσικιάς-Λουτρού. Εκεί η στάθμη του νερού κάλυψε το οδόστρωμα ενώ σε αρκετά σημεία του δρόμου υπάρχουν κατολισθήσεις. Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του οικισμού Σπιάδα εξαιτίας των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα φουσκωμένα ρέματα.

Προβλήματα καταγράφονται και στην παραλία της Αγίας Άννας όπου αρκετά σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας. 

Θεσσαλονίκη – Βασιλικά: Κλειστοί δύο δρόμοι λόγω υπερχείλισης χειμάρρων

Κλειστοί είναι από το απόγευμα δύο δρόμοι στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης χειμάρρων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστή είναι η 8η οδός Ταγαράδων και η προέκταση της οδού Ανδρέα Παπανδέου στα Βασιλικά. Και στα δύο σημεία υπάρχει σήμανση και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακείμενες οδούς.

Εξάλλου στη Σαμοθράκη, κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σαμοθράκη, καθώς και τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος, με απόφαση του δημάρχου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί.

Κεντρική Μακεδονία: Διακοπή κυκλοφορίας και αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετές περιοχές

Χιόνια στο Διόνυσο Αττικής
Φώτο Αρχείου / Χιόνια στο Διόνυσο Αττικής / Πηγή: Eurokinissi

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σε από το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου, από το από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Εξάλλου, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης – Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία), στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας ), στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο στο 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών – Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου(Χαλκιδική).

Συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς.

Δείτε ακόμα...