Καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι, υγεία και αισιοδοξία

Λιμάνι Μυτιλήνης, Λέσβος - Ειδικές Δυνάμεις - 98 ΑΔΤΕ
Φώτο Αρχείου / Λιμάνι Μυτιλήνης, Λέσβος – Ειδικές Δυνάμεις – 98 ΑΔΤΕ / Πηγή: Eurokinissi

Απευθυνόμαστε σε όλους τους φαντάρους, σμηνίτες και ναύτες που παρουσιάζονται αυτό το διάστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σας καλούμε να υπηρετήσετε τη θητεία σας με το κεφάλι ψηλά, με χαμόγελο και αισιοδοξία.

Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας δε σταματά στις πύλες των στρατοπέδων. Πολλοί φαντάροι που πέρασαν πριν από εσάς από τα ίδια Κέντρα Εκπαίδευσης, τα ίδια στρατόπεδα, τις ίδιες μονάδες κι υπηρεσίες, έχουν εμπειρία από διεκδικήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν με αναφορές και διαμαρτυρίες να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, να κατακτήσουν το δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να λένε με θάρρος τη γνώμη τους.

Κατάφεραν να αντισταθούν στη «λούφα», το «βύσμα», «το βόλεμα», στη «ρουφιανιά» και το ναζισμό των Χρυσαυγιτών, έδωσαν θάρρος και ανάταση στους συναδέλφους τους.

Ύψωσαν το ανάστημά τους με αφοβία κόντρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα διαπιστώσεις σύντομα ότι η αντιλαϊκή πολιτική που βίωνες τόσα χρόνια στη δουλειά, στο σχολείο και τη σχολή συνεχίζεται.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης που θεωρεί κόστος την υγεία και την προστασία του λαού συνολικά άρα και των στρατευμένων νέων γίνονται ακόμη πιο φανερά αυτήν την περίοδο.

Η πείρα του τελευταίου διαστήματος, μέσα από τα στρατόπεδα, αποδεικνύει περίτρανα πως μπροστά στο δίλημμα κόστος – όφελος, η κυβέρνηση κάνει κουρελόχαρτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των στρατευμένων και των οικογενειών τους. Αντίστοιχα πέρα από τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας και υγιεινής, υπάρχουν προβλήματα με τις άδειες των φαντάρων, τη μετακίνησή τους και μια σειρά ακόμα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας.

Κάθε στρατευμένος που αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση μπορεί να αποτελεί παράδειγμα στη μονάδα του με τη στάση του και τη συμπεριφορά του, να απαιτεί να εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής. Να είναι αντίθετος σε κάθε είδους βόλεμα, να απεχθάνεται τη λούφα, το καψόνι, το κάρφωμα και το βύσμα. Να μην αφήνει να περνάει απαρατήρητο κανένα γεγονός που είναι σε βάρος των στρατευμένων και να το αναφέρει αμέσως. Να μη δέχεται να προσβάλλεται η προσωπικότητα του ίδιου ή των συναδέλφων του και να μην επιτρέπει την αναφώνηση εθνικιστικών – ρατσιστικών συνθημάτων κ.α. Μόνο τότε η στρατιωτική θητεία δε θα δημιουργεί άγχος και ερωτηματικά για το «πώς θα περάσει ο καιρός». Η στράτευση δεν πρέπει να θεωρείται «χαμένος χρόνος» και να καλλιεργούνται έτσι απαράδεκτες αντιλήψεις, όπως: «Όσο κοιμάσαι η θητεία σου μικραίνει».

Με θάρρος και αποφασιστικότητα, απαίτησε – διεκδίκησε:

Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και το μόνιμο προσωπικό για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος.

Κάθε ύποπτο κρούσμα να απομονώνεται άμεσα σε ειδικό, κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους από τη μονάδα για διάγνωση και εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό.

Στις εισόδους – εξόδους των στρατιωτικών μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου) να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και προστασίας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους.

Χορήγηση όλου του αναγκαίου υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος, το οποίο θα ανανεώνεται.

Να εξασφαλιστεί και να εκπαιδευτεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες.

Μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού όλων των στρατευμένων και του μόνιμου προσωπικού.

Δεν είσαι μόνος σου, μην «ψαρώνεις» μπροστά στις δυσκολίες!

Μην συμβιβάζεσαι με την αρνητική κατάσταση!

Δείξε θάρρος και αφοβία μπροστά στη φίμωση και την παραβίαση των δικαιωμάτων σου.

Διεκδίκησε συλλογικά και ατομικά ό,τι δικαιούσαι! Καλή, αγωνιστική θητεία!

Βασίλης Διονυσόπουλος, δικηγόρος – μέλος Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων

Δείτε ακόμα...