Καλλιτέχνες: Συνεχίζουν τον αγώνα για αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών – 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Κινητοποίηση καλλιτεχνών
Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα πραγματοποίησαν καλλιτέχνες και σπουδαστές των καλλιτεχνικών σπουδών απαιτώντας να αποσυρθεί εδώ και τώρα το ΠΔ 85/22 και η κυβερνητική τροπολογία. Παράλληλα διατράνωσαν την απαίτησή τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών και ΣΣΕ παντού.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, κάτω από την πίεση των αγώνων, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μέσα στη βδομάδα θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, για τα ζητήματα που του έθεσαν τα καλλιτεχνικά Σωματεία. 

Παραμένουμε στις επάλξεις, ο αγώνας συνεχίζεται και θα είναι μακρύς απάντησαν οι διαδηλωτές, επισημαίνοντας ότι θα δουν πρώτα τί θα περιλαμβάνουν αυτές οι ρυθμίσεις.

Την Παρασκευή προχωρούν σε 24ωρη απεργία, συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους, ενώ τη Δευτέρα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών διοργανώνουν μεγάλη συναυλία.

Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, δεν προσφέρουν τίποτα καινούριο επί της ουσίας. Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για την λειτουργία Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, ενώ «θα αξιολογηθεί» η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές. Ως το τέλος της βδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα που αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους. Επίσης, θα υπάρξει δυνατότητα εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Πέρα από το γεγονός πως οι ανακοινώσεις περιέχουν πολλά θολά σημεία, ο πρωθυπουργός επιχείρησε προκλητικά να αξιοποιήσει αυτόν τον μεγάλο αγώνα για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, την στιγμή που οι καλλιτέχνες διεκδικούν αναβαθμισμένες σπουδές, δημόσιες και δωρεάν. Έτσι, ζήτησε από τους εκπροσώπους των Σωματείων «να μάς στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε», γιατί «είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16», δηλαδή το άρθρο που απαγορεύει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων!!!

«Δεν θα γινόταν αυτή η συνάντηση, αν δεν υπήρχε εδώ και δύο μήνες ένα πολύ ισχυρό μαζικό κίνημα που πίεσε την κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει τα αιτήματα μας» τόνισε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτά τα αιτήματα, και κυρίως τα πιο μεγάλα δηλαδή σπουδές δημόσιες και δωρεάν, που να καταλήγουν σ’ ένα πανεπιστημιακό τίτλο δεν έχουμε κοινή θέση με την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της συζήτησης προσπάθησε να φέρει αυτό το μεγάλο, ζωντανό σπουδαστικό κίνημα, το οποίο είναι ψηλά στα μάτια όλης της κοινωνίας, να το βάλει κάτω από το αίτημα της κατάργησης του άρθρου 16. Εμείς σε αυτό είμαστε απέναντι. Εμείς ζητάμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Ξέρουμε όλοι και εσείς οι σπουδαστές ακόμα πιο πολύ, ότι δίνετε μια μάχη δουλεύοντας, σπουδάζοντας, πως ματώνουν οι οικογένειες σας. Το υπερασπιζόμαστε μαζί με το φοιτητικό κίνημα. Ακόμα εμείς ζητήσαμε να μην υπάρχει η  πολύ-κατηγοριοποίηση που υπάρχει σήμερα. Είμαστε εδώ. Παραμένουμε στις επάλξεις και ακόμα αν κάποια λυθούν πρέπει να ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι μακρύς και πρέπει να έχει συνέχεια. Πατάμε πιο ψηλά και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Τη Δευτέρα οργανώνουμε μια πολύ μεγάλη συναυλία θα είναι παρών όλο το ελληνικό τραγούδι, όλος ο χώρος της μουσικής. Φανερώνουμε έμπρακτα και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό και συριακό λαό και βέβαια και τα δικά μας αιτήματα».

«Κάτω τα χέρια από τον Πολιτισμό», «Σπουδάζω 3 χρόνια και θέλω το πτυχίο, όχι το χαρτί που δίνουν στο σχολείο». Με αυτά τα συνθήματα οι καταλήψεις των καλλιτεχνικών σχολών, οι σπουδαστές και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) διατράνωσαν με την κινητοποίησή τους τα δίκαια αιτήματά τους.

Φθάνοντας η πορεία στο Σύνταγμα συνάντησε για ακόμα μια φορά φραγμένους δρόμους από κλούβες των ΜΑΤ στο ύψος της Βουλής.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να φύγουν οι κλούβες των ΜΑΤ και να φτάσουμε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησαν

Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ, ώστε να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάλογο αίτημα διατύπωσαν και οι παρευρισκόμενοι στην κινητοποίηση βουλευτές του ΚΚΕ ζητώντας να αποσυρθούν οι κλούβες, για να μπορέσει να φτάσει η πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου γινόταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων. Τελικά, η μαζική και μαχητική πορεία ξεπέρασε τον αστυνομικό φραγμό με κλούβες ΜΑΤ και συνέχισε προς το Μ. Μαξίμου. 

Στο πλευρό τους και οι φοιτητές των καλλιτεχνικών σχολών των Πανεπιστημίων, το Θεατρικό Σπουδών του ΕΚΠΑ, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών που προχώρησε και σε κατάληψη.

Πρώτος σταθμός της δυναμικής πορείας, με τα πολύχρωμα πανό και τα τύμπανα, το κατειλημμένο κτίριο του Εθνικού στο «Ρεξ» όπου οι φωνές δυνάμωσαν στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα.

Για μια ακόμη φορά στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος, Νίκο ΚαραθανασόπουλοΧρήστο Κατσώτη και Γιάννη Δελή.

Χαρακτηριστικό της συγκινητικής αναγνώρισης που υπάρχει από όλο το λαό για τον δίκαιο αγώνα των καλλιτεχνών είναι ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που περαστικοί στο δρόμο χειροκροτούσαν στο πέρασμα της πορείας αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι ο Πολιτισμός είναι ανάγκη του λαού και όχι πολυτέλεια για λίγους και εκλεκτούς.

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση στα Προπύλαια, μετά από κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σωματείων και Σχολών.

Στις 17.00, θα συμμετάσχουν μαζί με τους αρχαιολόγους και τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού στην κινητοποίηση έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μέσα, παρουσία του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιείται η παρουσίαση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την επέκταση του Μουσείου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...