Καλλιτεχνικά Σωματεία: Διαμαρτυρία στο υπ. Δικαιοσύνης για την προκλητική αποφυλάκιση Λιγνάδη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενάντια στην προκλητική δικαστική απόφαση αποφυλάκισης του καταδικασμένου για δυο βιασμούς ανηλίκων Δ. Λιγνάδη, πραγματοποίησαν στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ). Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου καταδικάστηκε με 12 χρόνια κάθειρξη για βιασμούς 2 ανηλίκων το 2015, δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, αλλά παρ’ όλα αυτά του επετράπη η έξοδος από τη φυλακή.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν για τον καταδικασμένο «Εδώ και τώρα στη φυλακή. Δικαίωση των θυμάτων», όπως έγραφε το πανό τους, καταγγέλλοντας ότι η απόφαση του ΜΟΔ είναι προκλητική απέναντι στα θύματα, αλλά και σε κάθε θύμα της σήψης του σημερινού συστήματος που γεννά αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα. Άλλωστε, «με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων διαμορφώθηκαν οι νομικές δικλείδες που επιτρέπουν αυτή την απόφαση για τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων», όπως υπογράμμισαν.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουφαλάκος, μέλος της διοίκησης του ΠΜΣ «η απόφαση του δικαστηρίου είναι προκλητική απέναντι στο λαϊκό αίσθημα. Είναι προκλητική, γιατί μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος -και ειδικά για τέτοια εγκλήματα- πέφτει “στα μαλακά”. (…). Ζήσαμε όλο αυτό το φιάσκο όπως εξελίχθηκε η δίκη, με την προσβολή απέναντι σε θύματα και μάρτυρες. Αυτό δείχνει τη σήψη και τα όρια της ίδιας της αστικής νομιμότητας και γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε σήμερα εδώ. Μια αστική νομιμότητα που ταυτόχρονα και εμείς το έχουμε βιώσει μέσα από κινητοποιήσεις, μας απαγορεύει να είμαστε στους δρόμους, να προκηρύσσουμε απεργίες».

Όπως κατήγγειλε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, με αστυνομική συνοδεία και τον σχετικό έλεγχο, οδηγήθηκε στο εσωτερικό του υπουργείου όπου συναντήθηκε με …υπάλληλο της Γραμματείας του Πρωτοκόλλου του υπουργού για να παραλάβει το ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ο Β. Παρασκευόπουλος διαμαρτυρήθηκε στο γραφείο του υπουργού για αυτή την απαράδεκτη στάση. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλε την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, τα «πρωτόγνωρα, τουλάχιστον για τη δική μας εμπειρία, μέτρα για να περάσουμε στο υπουργείο με ισχυρή φύλαξη ακόμα και των αντικειμένων που έχουμε στις τσέπες μας. (…) Καταλαβαίνουμε την απαξίωση που υπάρχει».

Μετά την καταγγελία, τρεις συνδικαλιστές του συλλόγου συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του γγ του υπουργείου στην οποία επιδόθηκε το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

  • Χτες το απόγευμα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στην απόφαση αποφυλάκισης του Λιγνάδη.

Δείτε ακόμα...