Καλλιτεχνική ομάδα FireArt: «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Καλλιτεχνική ομάδα FireArt: «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Στην Αθήνα, στον 7ο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας της έριξε «άγκυρα» η ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Μια έκθεση με τη συμμετοχή και συνεργασία 75 καλλιτεχνών από χώρες της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, Τσεχία, αλλά και από το μακρινό Μεξικό) και έχει ως θέμα τον πόλεμο και την αλληλεγγύη των λαών. Η έκθεση παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα FireArt έως τις 21 Γενάρη στον χώρο T.A.F./The Art Foundation στο Μοναστηράκι.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, όπου ξεναγήθηκε στα έργα, αλλά και παρακολούθησε την διαδραστική performance «Το κουτί», η οποία πραγματεύεται τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου.

Στα εγκαίνια το «παρών» έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεναγήθηκε από τη Χρύσα Κοφίνα και Γιάννη Πρώιο, μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας. Παρευρέθηκε ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Κωτσαντης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το κοινό καλωσόρισε η Χρύσα Κοφίνα, η οποία σημείωσε ότι η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από πέντε χρόνια, σαν ώριμο τέκνο των καιρών. Σε μια εποχή που χρηματοδοτείται η τέχνη που παράγει και αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία, σε μια εποχή που οι καλλιτέχνες ζουν σε δύσκολες συνθήκες, οι εικαστικοί καλλιτέχνες που πήραν την πρωτοβουλία ένιωσαν την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν με το κοινό, να το προβληματίσουν, να σκεφτεί πάνω στις αιτίες, να δώσουν στην τέχνη κοινωνικό ρόλο. Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή η ομάδα αριθμεί γύρω στους 50 δημιουργούς και συσπειρώνει γύρω της ανθρώπους από όλες τις τέχνες, μουσικούς, χορευτές, ανθρώπους του θεάτρου και θεωρητικούς της τέχνης.

Η ομάδα έχει ήδη παρουσιάσει εκθέσεις και δράσεις με θέματα όπως το προσφυγικό, η πολιτική κράτηση, ενώ τον καιρό της πανδημίας έκαναν εκθέσεις μέσα στα νοσοκομεία για να αναδείξουν τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όπως είναι φυσικό το θέμα του πολέμου δεν άφησε ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες και έτσι δόθηκε το έναυσμα για τη συγκεκριμένη έκθεση. Δημιούργησαν από κοινού Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες και στη συνέχεια συμμετείχαν και δημιουργοί από τα Βαλκάνια. Μέσα από τα έργα οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να προβληματίσουν το κοινό πάνω στις αιτίες των πολέμων, να αναδείξουν τις συνέπειες, να αναδείξουν πως οι λαοί υποφέρουν από τις ίδιες αιτίες, αλλά και όλα αυτά που τους ενώνουν, καθώς και να καλέσουν το κοινό να αποφασίσει τι θα πρέπει να γίνει.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά έργα που αναδεικνύουν τα δεινά του πολέμου, η δεύτερη τις αιτίες που οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις, η τρίτη ενότητα καταπιάνεται με το τι σημαίνει η ιμπεριαλιστική ειρήνη, ενώ η τέταρτη προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει.

Είναι μια συγκινητική προσπάθεια… Μια έκθεση που αξίζει να παρακολουθήσει και το αθηναϊκό κοινό.

Καλλιτεχνική ομάδα FireArt: «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Η έκθεση είναι επισκέψιμη Τετάρτη με Κυριακή 3 μ.μ. – 11 μ.μ., ενώ την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. παρουσιάστηκε στον κινηματογράφο Studio New Star Art το ντοκιμαντέρ «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», το οποίο παρακολουθεί την πορεία της έκθεσης. Ακολούθησε συζήτηση για τον ρόλο που παίζουν οι θεσμοί της τέχνης στην προετοιμασία των πολέμων, με εισηγήτρια τη Λουίζα Αυγήτα, επίκουρο καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ..

Δείτε ακόμα...