Καναδάς: Ανακοίνωσε διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διπλασιάσει το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η οποία πλέον θα ξεπερνά το όριο του ενός δισεκατομμυρίου καναδικών δολαρίων (729 εκατομμύρια ευρώ). «Αυτή η πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια θα στηρίξει τους Ουκρανούς καθώς συνεχίζουν τον θαρραλέο αγώνα τους ενάντια στην παράνομη εισβολή του προέδρου Πούτιν και αυτές οι νέες κυρώσεις θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση σε όσους υποστηρίζουν αυτές τις πολεμικές ενέργειες», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Καναδό πρωθυπουργό για αυτή την νέα χρηματοδότηση. «Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία και ο Καναδάς είναι αληθινοί σύμμαχοι που μοιράζονται κοινές αξίες και έχουν τους ίδιους στόχους», έγραψε στο Twitter. «Μαζί θα κερδίσουμε!». Αυτή η νέα χρηματοδότηση στοχεύει «να βοηθήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους απέναντι στη βάναυση και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας».

Το Ουκρανικό Καναδικό Κογκρέσο (UCC), μια κοινοτική οργάνωση που εκπροσωπεί τη διασπορά, χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση αυτή, λέγοντας ότι είναι «νιώθει ευγνωμοσύνη» για «τη συνεχιζόμενη προσήλωση (του Καναδά) στην ελευθερία της Ουκρανίας».

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση στρατιωτικού εξοπλισμού, επιτήρησης και επικοινωνίας, καυσίμων και ιατρικού εξοπλισμού. Λιγότερο από δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η Οτάβα είχε εγκρίνει ήδη ένα πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων. Η Οτάβα επέβαλε επίσης νέες κυρώσεις σε βάρος 23 Ρώσων αξιωματούχων. Ανάμεσά τους είναι «αστυνομικοί και ανακριτές, εισαγγελείς, δικαστές και σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εμπλέκονται σε κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δείτε ακόμα...