Καναδάς: Αντιδράσεις για την βίαιη σύλληψη Σενεγαλέζας διπλωμάτιδας από την αστυνομία

(Φωτό αρχείου)

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στην αστυνομία του Καναδά η υπόθεση της επεισοδιακής σύλληψης σε προάστιο της Οτάβας μιας διπλωμάτιδας από τη Σενεγάλη. Το Ντακάρ κατήγγειλε μια «ρατσιστική και βάρβαρη» ενέργεια, ενώ οι καναδικές αρχές υπόσχονται «ενδελεχή έρευνα» για το «απαράδεκτο» περιστατικό.

«Παρά την υπενθύμιση της διπλωματικής ιδιότητας του θύματος και του απαραβίαστου του σπιτιού της, Καναδοί αστυνομικοί της πέρασαν χειροπέδες, τη χτύπησαν άγρια σε σημείο που είχε δυσκολία στην αναπνοή, γεγονός που οδήγησε στη διακομιδή της με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο», σύμφωνα με τις αρχές της Σενεγάλης.

Η αστυνομία του Γκατινό παραδέχθηκε την εμπλοκή της στο περιστατικό, κατόπιν αιτήματος από δικαστικό κλητήρα για συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας.

Υποστηρίζει, όμως, ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με «ένα επιθετικό άτομο, αρνούμενο να συνεργαστεί». Κάνει λόγο για επίθεση που δέχθηκε μια αστυνομικός που «χτυπήθηκε στο πρόσωπο και τραυματίστηκε». Τότε, σημειώνει, αποφασίστηκε η σύλληψη της διπλωμάτιδος, η οποία «αντιστάθηκε» και «τραυμάτισε, δαγκώνοντας δεύτερο αστυνομικό».

Ακολούθως η διπλωμάτης από τη Σενεγάλη «ακινητοποιήθηκε στο έδαφος» και οδηγήθηκε στο «πίσω κάθισμα περιπολικού, υπό την επίβλεψη μιας αστυνομικού». «Δεν ανέφερε ότι τραυματίστηκε ή ότι πονούσε», υποστηρίζει η καναδική αστυνομία.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο, επιβεβαίωσε η αστυνομία, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης ανακοίνωσε ότι επέδωσε «νότα διαμαρτυρίας», απαιτώντας από τις αρχές του Καναδά «να διενεργηθεί έρευνα και να ασκηθούν διώξεις κατά των υπευθύνων αυτής της απαράδεκτης επίθεσης».

«Ο Καναδάς θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται πλήρως με τη Σενεγάλη προκειμένου να διευθετηθεί αυτή η λυπηρή κατάσταση», δήλωσε η Οτάβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...