Καναδάς: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη Φορτ Μακμέρι λόγω πυρκαγιάς

Εντολή άμεσης απομάκρυνσης από τις εστίες τους στην πόλη Φορτ Μακμέρι της επαρχίας Αλμπέρτα του Καναδά, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ποσότητες ασφαλτώδους άμμου της Βόρειας Αμερικής, πήραν σήμερα χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Η πυρκαγιά που αποτέφρωσε πάνω από 96.000 στρέμματα δασικής έκτασης απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητασε οδικές αρτηρίες του Φορτ Μακμέρι που οδηγούν σε άλλες περιοχές.

Η εκκένωση της πετρελαιοπαραγωγού πόλης κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφικές σκηνές που βίωσαν οι κάτοικοι σε ανάλογα μεγάλη πυρκαγιά το 2016.

Εδώ και βδομάδες, στον Καναδά, μαίνονται πάνω από 100 πυρκαγιές, κάποιες εκ των οποίων οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και σε παρατεταμένη ξηρασία.

Ο Καναδάς έχει το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου που διυλίζεται από ασφαλτώδη άμμο. Κάθε μέρα διυλίζονται περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την άμμο αυτή στον Καναδά κάνοντας τη χώρα τέταρτη μεγαλύτερη σε παραγωγή «μαύρου χρυσού» διεθνώς.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...