Καναδάς: «Χρειαζόμαστε κουβανική ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν»

Κουβανοί Γιατροί

Η έκκληση για συνεργασία με τους γιατρούς της Κούβας στην καταπολέμηση του Covid-19 είναι πλέον καθημερινή και μάλιστα από τις πλέον αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ειδικά μπροστά στο φόβο του αναμενόμενου 2ου κύματος το Σεπτέμβρη.

Αυτή την περίοδο «τρέχει» μια καμπάνια συλλογής υπογραφών από Καναδούς πολίτες (1650 υπογραφές μέχρι τώρα) προς την κυβέρνηση της χώρας (Chrystia Freeland) να καλέσουν Κουβανούς ειδικούς, όπου –μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «το σύστημα Υγείας μας δεν θα αντέξει το δεύτερο κύμα της πανδημίας χωρίς την βοήθεια των έμπειρων και δοκιμασμένων γιατρών της Κούβας».

Οι γιατροί από την Κούβα, απαντούν:

Εκδήλωση για τους γιατρούς της Κούβας

Αγαπητέ αναπληρωτή Πρωθυπουργέ Freeland:

Οι υπογράφοντες ζήτησαν από τις 4 Ιουνίου 2020 ο Καναδάς να αναγνωρίσει δημόσια τις αξιοσημείωτες πράξεις διεθνούς αλληλεγγύης της Κούβας στην αποστολή πολλών επαγγελματικών ομάδων υγείας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Covid-19 στην Αφρική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική.

Προτείναμε την αναγνώριση του Καναδά για τη μεγάλη συμβολή της Κούβας στην παγκόσμια μάχη ενάντια στο κεφάλαιο Coronavirus με μια δημόσια – ανοιχτή επιστολή που θα είχε παραδοθεί σε ειδική σύνοδο του ΟΗΕ που ζητήθηκε για αυτόν τον σκοπό.
Έχει περάσει ένας μήνας από την εν λόγω προθεσμία χωρίς επαφή από εσάς ή το γραφείο σας.

Ο Καναδάς δεν θα τα καταφέρει να ξεφύγει από ένα καταστροφικό «δεύτερο κύμα» του νέου κορονοϊού που έχει ήδη διευρύνει την καμπύλη εξάπλωσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας μετά την αρχική εμφάνιση του.
Ο Καναδάς δεν είναι καλά προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει το επόμενο «κύμα».
Οι ζωές αυτών που ζουν σε απομονωμένες αυτόχθονες κοινότητες εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μελλοντικής μόλυνσης σε περίπτωση επανεμφάνισης της πανδημίας.

Η καταστροφή που επήλθε με τις λοιμώξεις και τους θανάτους στις εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης αλλά και για τους μετανάστες εργάτες στην γεωργία σε συνδυασμό με το προβλεπόμενο «άνοιγμα» βιομηχανικών χώρων εργασίας, σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών και παρόμοιων δραστηριοτήτων, δείχνουν σαφώς την ανάγκη για «στρατό» ειδικό σε μολυσματικές ασθένειες (IDE) για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αναφορά εστιών.
Τέτοιο εξειδικευμένο προσωπικό είναι σπάνιο στον Καναδά και ένας εγχώριος «στρατός» IDE θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να εκπαιδευθεί.

Καναδάς - Χάρτης πολιτειακή διαίρεση
Καναδάς – Χάρτης πολιτειακή διαίρεση

Γιατί είναι σημαντικό

Η ηγεσία των αυτοχθόνων Ινδιάνων της Μανιτόμπα ζήτησε νωρίτερα φέτος μια κουβανική ομάδα ιατρικών ειδικών στη θεραπεία πανδημιών που να επιτραπεί να έρθει σε απομονωμένες κοινότητες εκεί για να υποστηρίξει την ιατρική κάλυψη που ήταν ανεπαρκής, σποραδική και περιστασιακή.

Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε αμέσως και δημόσια από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Freeland, υποχωρώντας στην προειδοποίηση – απειλή της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς όλες τις χώρες να μην αποδεχθούν την επαγγελματική ιατρική βοήθεια του Covid-19 από την Κούβα. Ο Καναδάς πρέπει εδώ και τώρα να αναγνωρίσει δημοσίως το σημαντικό ρόλο που παίζει η μικρή χώρα της Κούβας, διεθνώς, συνεισφέροντας με περίπου 35 ομάδες εκπαιδευμένων γιατρών, νοσοκόμων και τεχνικών (πάνω από 3.000 ιατρικού προσωπικού) στον παγκόσμιο αγώνα κατά του Covid-19 σε τέσσερις ηπείρους.

Αυτή η αναφορά ζητά από την κυβέρνησή σας να κινηθεί γρήγορα για να προσκαλέσει μια κουβανική ομάδα υγείας στον Καναδά, ώστε να είναι σε θέση να παράσχει την εμπειρογνωμοσύνη τους (IDE) ενόψει μιας πιθανής επανεμφάνισης του COVID-19 τους επόμενους μήνες.

Για άλλη μια φορά καλούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επανεξετάσει τη βιαστική απόρριψη και να καλέσει μια ομάδα κουβανικού ιατρικού προσωπικού (IDE) που θα μπορούσε να είναι ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για τη χώρα μας καθώς ο Καναδάς προετοιμάζεται για ένα επικείμενο «δεύτερο κύμα» του COVID-19.

πηγή

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...