Καναδάς: Δικαστήριο έκρινε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι «ασφαλής χώρα» για επαναπροώθηση προσφύγων

Καναδικό δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη 22 Ιουλίου παράνομη τη διμερή συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας οι αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στον Καναδά μέσω του αμερικανικού εδάφους θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η Ουάσιγκτον παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.

Βάσει της «Συμφωνίας Ασφαλούς Τρίτης Χώρας» (STCA), οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν σε επίσημο σημείο διέλευσης μεταξύ των συνόρων ΗΠΑ – Καναδά στέλνονται πίσω ώστε να υποβάλλουν αίτηση για παροχή ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία έφτασαν.

Δικηγόροι προσφύγων που δεν τους επετράπη η είσοδος στο καναδικό έδαφος προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Αν Μαρί ΜακΝτόναλντ αποφάσισε ότι η συμφωνία παραβιάζει τη Χάρτα Δικαιωμάτων του Καναδά, όμως ανέστειλε την εφαρμογή της απόφασής της για έξι μήνες, ώστε να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο να απαντήσει.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η αναστολή της συμφωνίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά. «Ενημερωθήκαμε για την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου και την εξετάζουμε», δήλωσε η ΜάριΛιζ Πάουερ εκπρόσωπος του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Δείτε ακόμα...