Καναδάς: Μαίνονται ανεξέλεγκτες 110 πυρκαγιές

Πυρκαγιές στον Καναδά, Μάιος 2023
(Φωτό αρχείου) / Πυρκαγιές στον Καναδά, Μάιος 2023

Δραματική παραμένει η κατάσταση με τις δεκάδες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά, που αποτεφρώνουν από τις αρχές Μαΐου, τεράστιες δασικές εκτάσεις και καταστρέφουν κατοικημένες περιοχές.

Την Τρίτη το βράδυ εκκενώθηκε μία από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις του Βόρειου Κεμπέκ, το Chibougamau, καθώς οι πυρκαγιές μαίνονταν εκτός ελέγχου απειλώντας τις κατοικίες 7.500 ανθρώπων. Το Σαββατοκύριακο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους άλλοι 2.100 άνθρωποι από την πόλη Λέμπελ σθρ Κουβιγιόν.

Σύμφωνα με αρμόδιες καναδικές υπηρεσίες ως χτες έκαιγαν πάνω από 150 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων πάνω από 110 μαίνονταν εκτός ελέγχου. Ο πύρινος εφιάλτης έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που προκάλεσε πυκνό νέφος αιθάλης πάνω από τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και τμήματα του ανατολικού Καναδά δημιουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις όξινη βροχή.

ΗΠΑ: Συναγερμός σε 12 Πολιτείες λόγω του καπνού

Σε περισσότερες από 12 Πολιτείες των ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός σήμερα για την ποιότητα του αέρα, καθώς ο καπνός από τις εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά μεταφέρεται με τον άνεμο νοτιότερα. Ο ουρανός πολλών πόλεων έχει πάρει ένα γκριζωπό, θολό χρώμα και τοπικοί αξιωματούχοι προτρέπουν τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Στελέχη των υπηρεσιών Υγείας από το Βερμόντ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, στην Ανατολική Ακτή, αλλά επίσης και στο Οχάιο και το Κάνσας, στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, κάλεσαν εκατομμύρια κατοίκους να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο ύπαιθρο. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε έκτακτο δελτίο συναγερμού για την ποιότητα του αέρα από τη Νέα Αγγλία μέχρι τη Νότια Καρολίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...