Περισσότερες από 5.000 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρο τον Καναδά μέχρι στιγμής φέτος, και η εποχή των πυρκαγιών δεν έχει καν τελειώσει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι πυρκαγιές έχουν ήδη απελευθερώσει 1 δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα – περίπου όσο εκπέμπει η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία σε ένα χρόνο ή όσο εκπέμπουν για ένα χρόνο περισσότερα από 222 εκατομμύρια αυτοκίνητα με κινητήρα φυσικού αερίου.
Η φετινή περίοδος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών στον Καναδά ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οι πυρκαγιές είχαν ήδη κάψει 120 εκατομμύρια στρέμματα, πολύ περισσότερα από οποτεδήποτε άλλοτε, σύμφωνα με το Καναδικό Διαυπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (το οποίο τηρεί τέτοια αρχεία από το 1983).
Στα τέλη Ιουλίου, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών χρησιμοποίησαν τεχνολογίες τηλεπισκόπησης για να υπολογίσουν τις εκπομπές αυτών των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις δασικές πυρκαγιές του Καναδά είχαν ήδη φτάσει το 1 δισεκατομμύριο τόνους. Οι δασικές πυρκαγιές εκπέμπουν επίσης μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου, αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας από ό,τι ο άνθρακας,
Οι καναδικές πυρκαγιές μαίνονται και σε περιοχές με μόνιμο παγετό, όπου το έδαφος παραμένει παγωμένο για τουλάχιστον δύο χρόνια. Όταν το μόνιμο στρώμα πάγου ξεπαγώνει, τεράστια αποθέματα οργανικού άνθρακα που ήταν εγκλωβισμένα εκεί -από ζωικά και φυτικά υλικά- αρχίζουν να αποσυντίθενται, απελευθερώνοντας αέρια του θερμοκηπίου.
Οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που υπολόγισαν οι Κινέζοι ερευνητές επιβεβαιώνονται από τα σχετικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή την εβδομάδα, η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS), μέρος του προγράμματος παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ, ανέφερε ότι μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και του τέλους Ιουλίου, οι καναδικές πυρκαγιές ήταν υπεύθυνες για 290 μεγατόνους -ή 290 εκατομμύρια μετρικούς τόνους- συσσωρευμένων εκπομπών άνθρακα, ποσότητα που υπερβαίνει το διπλάσιο του προηγούμενου ετήσιου ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2014 (138 μεγατόνοι). Για τις μετρήσεις τους, οι ερευνητές της CAMS χρησιμοποιούν δορυφορικές παρατηρήσεις που εξετάζουν την ακτινοβολία των πυρκαγιών, ή τη θερμική ένταση και τη θερμότητα από τις ενεργές πυρκαγιές, για να εκτιμήσουν τις εκπομπές.
Και η φετινή περίοδος περίοδος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών δεν έχει καν τελειώσει.
«Καθώς οι εκπομπές από τις πυρκαγιές στις βορειοδυτικές περιοχές συνήθως κορυφώνονται στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, το συνολικό ποσό είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται για μερικές ακόμη εβδομάδες και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ανώτερος επιστήμονας της CAMS Μαρκ Πάρινγκτον.
Πηγή: Fast Company , ΕΡΤ