Καναδάς: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τα χειροκροτήματα σε Ουκρανό ναζί

Πηγή: Ap

Την παραίτησή του ανακοίνωσε πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την τιμή που απέδωσε το κοινοβούλιο σε έναν ναζί Ουκρανό βετεράνο που είχε πολεμήσει με τα SS στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.

Τον χειροκρότησαν τον ναζί στη Βουλή του Καναδά και μεταξύ αυτών ήταν και ο πρωθυπουργός Τριντό! 

«Με βαριά καρδιά σηκώνομαι για να ενημερώσω τα μέλη για την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων», δήλωσε ο Άντονι Ρότα ενώπιον του κοινοβουλίου, εκφράζοντας «τη βαθιά λύπη» του για το λάθος του.

«Αποδέχομαι την πλήρη ευθύνη των πράξεών μου. Η παραίτησή μου θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος της συνεδρίασης αύριο, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, ώστε να καταστούν δυνατές οι προετοιμασίες για την εκλογή νέου προέδρου», εξήγησε ο Ρότα.

Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οτάβα την Παρασκευή, ο Άντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα, τον οποίο είχε παρουσιάσει ως έναν «Ουκρανό ήρωα».

Όμως, ο Χούνκα υπηρέτησε στην 14η Μεραρχία Εθελοντών των Βάφεν Ες-Ες, μια ναζιστική στρατιωτική μονάδα, της οποίας τα εγκλήματα της οποίας κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος είναι διαβόητα.

Ο 62χρονος Ρότα, που εξελέγη για πρώτη φορά το 2004 με το κόμμα των Φιλελευθέρων, έχει επανεκλεγεί πέντε φορές. Ήταν πρόεδρος της Βουλής από το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...