Καναδάς: Ψηφίζουν σήμερα οι ψηφοφόροι

Γραφικό για τις Βουλευτικές Εκλογές στον Καναδά Σεπτέμβρης 2021
Γραφικό για τις Βουλευτικές Εκλογές στον Καναδά Σεπτέμβρης 2021

Ψηφίζουν σήμερα οι ψηφοφόροι στον Καναδά, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Τριντό (αρχηγό του κόμματος των Φιλελεύθερων) δίνει ‘μάχη’ με τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, Εριν Ο’ Τουλ, με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν περίπου 30% – 32%, ενώ τρίτο καταγράφεται το «Νέο Δημοκρατικό Κόμμα», με αρχηγό τον Τζ. Σινγκ και ποσοστό 20% – 21%.

Για την επανεκλογή Τριντό σύμφωνα με τους αναλυτές, απαιτείται να υπάρξει υψηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Σε περίπτωση όμως που κανένα από τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα δεν κατορθώσει να αποκτήσει την πλειοψηφία του 338μελούς Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τότε αναμένεται ο νικητής να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως έγινε και το 2019 με τον Τριντό.

Το ΚΚ Καναδά συμμετέχει στις εκλογές με 22 υποψηφίους σε βασικά αστικά κέντρα. «Η πανδημία COVID και η οικονομική κρίση προκάλεσαν πάνω από 26.000 θανάτους στον Καναδά, έφεραν τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς στο χείλος της κατάρρευσης, έκαναν εκατομμύρια εργαζόμενους να γίνουν άνεργοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι», αναφέρει μεταξύ άλλων στο εκλογικό κάλεσμά του, τονίζοντας ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν προσφέρει κανένα μέλλον και καλώντας τον λαό να μη χαραμίσει την ψήφο του σε κόμματα που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά να ψηφίσει για τα δικά του συμφέροντα, για μια «ανάκαμψη του λαού».

Πληροφορίες από Ριζοσπάστη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...