Καναδάς: Ζήτησε διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες πυρκαγιές

Πυρκαγιές στον Καναδά, Μάιος 2023
(Φωτό αρχείου) / Πυρκαγιές στον Καναδά, Μάιος 2023

Ο Καναδάς απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που μαίνονται στο δυτικό τμήμα της χώρας εδώ και περισσότερες από 10 ημέρες, με το πύρινο μέτωπο να εξαπλώνεται πλέον από την Αλμπέρτα προς άλλες επαρχίες.

«Η κατάσταση στην Αλμπέρτα παραμένει πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι πλέον σημαντικός αριθμός πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει στο Σασκάτσουαν, τη Βρετανική Κολομβία και τα Βορειοδυτικά Εδάφη», δήλωσε ο Μπιλ Μπλερ, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά.

Η Οτάβα «στρέφεται σε άλλες χώρες -τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία- για να βοηθήσουν», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής οι πυρκαγιές μαίνονταν κυρίως στην Αλμπέρτα, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου, έχοντας καταστρέψει περισσότερα από 5.000.000 στρέμματα δάσους και αγρών καθώς και σπίτια και επιχειρήσεις.

Περίπου 2.500 πυροσβέστες από όλο τον Καναδά και 400 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, εκ των οποίων 27 εξακολουθούν να είναι εκτός ελέγχου. Στη Βρετανική Κολομβία χθες, Τετάρτη, ήταν ενεργές 60 πυρκαγιές, εκ των οποίων 15 εκτός ελέγχου.

Ο Απρίλιος στον δυτικό Καναδά ήταν πολύ ξηρός, ενώ υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται από τις αρχές Μαΐου όπως και ισχυροί άνεμοι.

Ένα ψυχρό μέτωπο αυτή την εβδομάδα έριξε τη θερμοκρασία και βοήθησε να τεθούν υπό έλεγχο κάποιες πυρκαγιές. Ωστόσο δεν προβλέπονται βροχοπτώσεις, ενώ αντίθετα αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Λόγω του ψυχρού μετώπου και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην Αλμπέρτα ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει μεταφερθεί και στις γειτονικές επαρχίες, επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα στον δυτικό Καναδά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...