«Κανονισμός ταξινόμησης» της ΕΕ: Επιλογή πηγών Ενέργειας με βάση τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τον λεγόμενο κανονισμό ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο ταξινομεί ποιες είναι δήθεν «περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες» και χαρακτηρίζει την πυρηνική ενέργεια -που μέχρι χτες την απέκλειαν- και το φυσικό αέριο ως πηγές Ενέργειας «συμβατές με την πράσινη μετάβαση» της ΕΕ και τις σχετικές ευρωενωσιακές και κρατικές επενδύσεις σ’ αυτές ως «πράσινες». Πρόκειται για αντιδραστικό, αντιλαϊκό κανονισμό που επιβάλλει το είδος των πηγών Ενέργειας που θα χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τις επιλογές και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων.

Υπογραμμίζει την απύθμενη υποκρισία ΕΕ και κυβερνήσεων, μεταξύ τους και αυτής της ΝΔ, που προωθούν την κατάργηση του λιγνίτη, φτηνού και σε αφθονία καυσίμου, παρά το ότι διατίθενται σήμερα όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες περιορισμού στο ελάχιστο της περιβαλλοντικής του επίδρασης. Την ίδια στιγμή που βαφτίζουν «πράσινη» ως και την πυρηνική ενέργεια, εγκρίνουν και το πανάκριβο και επιβλαβές περιβαλλοντικά ορυκτό φυσικό αέριο (ιδίως το υγροποιημένο – LNG), επειδή οι επενδύσεις στις ενεργειακές αυτές πηγές υπόσχονται κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και των εφοπλιστών για τη μεταφορά LNG. Το κριτήριο ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων δεν αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν βουνά και δάση θεωρούνται ως συμβατές με το περιβάλλον χωρίς να γίνεται ουσιαστική περιβαλλοντική αποτίμηση. Το κριτήριο ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων είναι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών ομίλων, η ενίσχυσή τους στην αντιπαράθεσή τους με αντίπαλα μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που οδήγησε άλλωστε και στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία που πληρώνουν πολλαπλά οι λαοί.

Η αντίθεση των πολιτικών δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, των Πράσινων και της ομάδας της λεγόμενης Αριστεράς, διαφόρων ΜΚΟ δεν έχει να κάνει με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά με τα συμφέροντα αντίπαλων ομίλων που προωθούν επενδύσεις και κερδοφόρες δραστηριότητες με άξονα άλλες πηγές Ενέργειας.

Μεγάλοι χαμένοι της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, της απολιγνιτοποίησης, του χρηματιστηρίου της Ενέργειας είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που βλέπουν την Ενέργεια να μετατρέπεται σε πανάκριβο, απλησίαστο εμπόρευμα, εκτινάσσοντας την ενεργειακή φτώχεια, επιδεινώνοντας δραματικά όλους τους όρους της ζωής τους. Τα διάφορα κυβερνητικά επιδόματα τύπου «pass» ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη της ακρίβειας γιατί αφήνουν ανέγγιχτη την πραγματική αιτία των αυξήσεων που είναι η αντιλαϊκή ευρωενωσιακή στρατηγική του κεφαλαίου που στηρίζουν και υπηρέτησαν εναλλάξ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η ανακούφιση του λαού περνάει μέσα από τον δρόμο που αναδεικνύει το ΚΚΕ: Τη σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, προβάλλοντας έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης, με τον λαό στην εξουσία, αναγκαία προϋπόθεση ώστε να αξιοποιούνται όλες οι ενεργειακές πηγές προς όφελός του και όχι των μονοπωλίων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...