ΚΑΠΑ: Καμιά συγκάλυψη για το σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου

πιθέσεις των ΜΑΤ σε ρομά έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022.
Φώτο Αρχείου / Επιθέσεις των ΜΑΤ σε ρομά έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022. Πηγή: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών (ΚΑΠΑ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει τον εν ψυχρώ πυροβολισμό και τον εξαιρετικά σοβαρό τραυματισμό 16χρονου ρομά από αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Η Κίνηση τονίζει ότι, «δεν πρόκειται για «μεμονωμένο ατυχές περιστατικό», όταν ένας 35χρονος αστυνομικός γνωρίζει πως καταδιώκει ένα ρομά και για πιο λόγο, ούτε όταν η αστυνομία εκδίδει την κατάπτυστη ανακοίνωση συγκάλυψης». Καλεί, μεταξύ άλλων, την πλειοψηφία των απλών αστυνομικών να μην ταυτίζονται με τον αποκρουστικό μηχανισμό που υπηρετούν και να καταγγείλουν την εγκληματική ενέργεια του «συναδέλφου» αστυνομικού να πυροβολήσει τον 16χρονο ρομά. Αναλυτικά:

ΚΑΠΑ: Καμιά συγκάλυψη για το σοβαρό τραυματισμό 16χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη

Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών καταδικάζει τον εν ψυχρώ πυροβολισμό και τον εξαιρετικά σοβαρό τραυματισμό 16χρονου ρομά από αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που αποθρασύνει όλο το μηχανισμό της καταστολής και περιφρονεί την αξία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η στυγνή πολιτική «του νόμου και της τάξης» που εκθειάζει τη «μηδενική ανοχή» και βγάζει στο δρόμο τους «ράμπο» των ειδικών ομάδων της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Είναι η επαίσχυντη πολιτική της ηθικής αναλγησίας της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας που ξεδιάντροπα επιχείρησε να συγκαλύψει ένα ακόμη έγκλημα του κράτους.

Δεν πρόκειται για «μεμονωμένο ατυχές περιστατικό», όταν ένας 35χρονος αστυνομικός γνωρίζει πως καταδιώκει ένα ρομά και για πιο λόγο, ούτε όταν η αστυνομία εκδίδει την κατάπτυστη ανακοίνωση συγκάλυψης. Πρόκειται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως άλλωστε προκύπτει και από το κατηγορητήριο του εισαγγελέα. Η ίδια η ιστορία, ιδιαίτερα σαν σήμερα, που η νεολαία τιμά τη μνήμη του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι αδέκαστος κριτής των εγκλημάτων του κράτους. Δεν έχει διαγραφεί από τη μνήμη μας ο θάνατος 18χρονου ρομά από πυροβολισμούς αστυνομικών στο Πέραμα. Εξάλλου, όταν οι δυνάμεις καταστολής αντιμετωπίζουν τους ρομά και γενικά τους απόκληρους της «καλής κοινωνίας», είναι διαπιστωμένο, πως η χρήση των όπλων γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ η ρατσιστική βία είναι στην πρώτη γραμμή. Οι Μ.Α.Τ φρόντισαν να το επιβεβαιώσουν με τη βία που άσκησαν ακόμη και στο διαμαρτυρόμενο γονιό του 16χρονου ρομά.

Ανησυχούμε βαθιά και προβληματιζόμαστε, καθώς ο λαός μας φτωχοποιείται διαρκώς και βιώνει τις συνθήκες της αυξανόμενης ακρίβειας, της ανέχειας και της ενεργειακής φτώχειας. Οι δυνάμεις καταστολής θα συνεχίσουν να αποθρασύνονται, όσο εξακολουθεί η ένταση της εφαρμογής των κυβερνητικών αντιλαϊκών πολιτικών και ο λαός αγωνίζεται να επιβιώσει. Ο λαός μας αντιμετωπίζεται ως εχθρός και δυστυχώς στο χώρο της αστυνομίας υπάρχουν δυνάμεις που εκτελούν τυφλά τις κυβερνητικές εντολές, με τον αέρα που τους δίνει η βεβαιότητα της συγκάλυψης. Πρόκειται για θράσος που προκαλεί τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση. Οι συνεχείς επιθέσεις σε βάρος του λαού, άλλοτε με το ξυλοκόπημα και τα δακρυγόνα, άλλοτε με το σπάσιμο της πόρτας σε σπίτια και άλλοτε με τους πυροβολισμούς, είναι βέβαιο πως στοχεύει στην κατατρομοκράτηση των εργαζομένων και της νεολαίας. Όμως, υπάρχει και η δύναμη των οργανωμένων, μαζικών αγώνων του λαϊκού κινήματος που έχει τη δύναμη να σταματήσει την κατάσταση αυτή.

Απευθυνόμαστε στην πλειοψηφία των απλών αστυνομικών που γνωρίζουμε πως δεν συμφωνούν με αυτές τις καταστάσεις και σέβονται την αξία της ανθρώπινης ζωής. Να μην είναι τυφλά και βουβά όργανα καταστολής, χωρίς δικαίωμα γνώμης και λόγου. Ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από φτωχές αγροτικές και λαϊκές οικογένειες, να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση που επιβάλλει τις αντιλαϊκές πολιτικές της με την αστυνομική βία και καταστολή και τους φέρνει σε σύγκρουση με το λαό. Να μην ταυτίζονται με τον αποκρουστικό μηχανισμό που υπηρετούν και να καταγγείλουν την εγκληματική ενέργεια του «συναδέλφου» αστυνομικού να πυροβολήσει τον 16χρονο ρομά. Να ζητήσουμε όλοι μαζί να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη και να αποδοθούν ευθύνες.

Καμιά ανοχή στην κρατική βία. Όχι στην καταστολή. Αγώνες μαζί με το λαό!

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Δείτε ακόμα...