Καπιταλισμός: Ένα σύστημα που γεννά την κοινωνική ανισότητα και την εκμετάλλευση

Καπιταλισμός - Φτώχεια - Άστεγος στη Ρώμη, Ιταλία
Φώτο Αρχείου / Άστεγος στη Ρώμη, Ιταλία / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: John Moeses Bauan

Ο Καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που γεννά την κοινωνική ανισότητα και την εκμετάλλευση. Αν μη τι άλλο αυτήν την τραγική πραγματικότητα που ζουν εκατομμύρια ανθρώπων, αναδεικνύει μια άλλη έρευνα.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία έρευνας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την αλματώδη αύξηση των αστέγων, που σχετίζονται με την πανδημία και την οικονομική κρίση στις «μητροπόλεις» του καπιταλισμού, περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να εκδιωχθούν τους επόμενους μήνες από τα σπίτια τους. Επίσης, σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στη Νότια Αφρική, όπου οι φτωχοί κάτοικοι των λεγόμενων «άτυπων οικισμών» εκδιώκονται από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, αλλά και στη Βραζιλία, στην Ινδία και αλλού.

Το πρόβλημα έλλειψης στέγης, οδηγεί τους άστεγους να είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό, με χιλιάδες να έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα, ενώ οι καπιταλιστές για να αποφύγουν την μόλυνση μετακομίζουν σε πιο ασφαλείς, αραιοκατοικημένες περιοχές, σε πολυτελείς βίλες και «καταφύγια – φρούρια».

Καπιταλισμός - Φτώχεια - Άστεγος στο Σιάτλ, ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Άστεγος στο Σιάτλ, ΗΠΑ / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: Steve Knutson

Σε μια εποχή όπου οι εργαζόμενοι δημιουργούν στην παραγωγική διαδικασία, ένα τεράστιο κοινωνικό πλούτο, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής- ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που το κίνητρό του είναι το κέρδος, οδηγεί στην στέρηση πληθώρας αγαθών στο λαό γιατί αυτός ο πλούτος μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Θα έχεις μόνο αυτά που μπορείς να αγοράσεις, και θα μπορείς να αγοράσεις μόνο αν έχεις δουλειά που δεν είναι εξασφαλισμένη σε κανέναν, με ψίχουλα που το ονομάζουν μισθό λέγοντας στον εργαζόμενο οτι πληρώθηκε γι’αυτό που δημιούργησε η δουλειά του… Ο απόλυτη κοινωνική αντίθεση και ‘κοινωνική παράνοια’. Να υπάρχουν οι δυνατότητες και τα αγαθά που δημιουργούν οι εργαζόμενοι, αλλά να τα στερούνται, να τα ‘αγοράζουν’.

Γι΄αυτό, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει βασικά προβλήματα των εργαζομένων, όπως τη διασφάλιση δωρεάν στέγης σύγχρονων προδιαγραφών, τη δημόσια και δωρεάν φροντίδα για όλους, τη μόρφωση, την εξασφάλιση δουλειάς. Η ίδια η παραγωγή – η διαδικασία παραγωγής των αγαθών από τους εργαζόμενους – «φωνάζει ότι ασφυκτιά». Αναδείχνει την αναγκαιότητα άλλων ανώτερων παραγωγικών σχέσεων, αυτό που ήδη δυνάμει υπάρχει στην παραγωγή, αλλά εμποδίζεται από τους καπιταλιστές. Δηλαδή, ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραγωγής των αγαθών, επιβάλει την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, της απόδοσης της κοινωνικής ιδιοκτησίας στους παραγωγούς όλου αυτού του παραγόμενου πλούτου.

Η ζωή επιβάλλει η κοινωνία να προχωρήσει μπροστά με την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού για ελευθερωθεί ο άνθρωπος, η παραγωγή. Με τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, όπου σκοπός της θα είναι η ικανοποίηση των συνεχώς διευρυμένων κοινωνικών αναγκών σε όλα τα πεδία, από τις ανεξάντλητες τεχνικές και επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να καλύπτονται σχεδιασμένα και ολοκληρωμένα όλες οι σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες.

Καπιταλισμός - φτώχεια - ζητιάνος - Άστεγος στο Λονδίνο, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Άστεγος στο Λονδίνο, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο – / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: Tom Parsons

Και αυτό το αποδεικνύει και η εμπειρία οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον 20ο αιώνα, όπου η στέγη ήταν εξασφαλισμένη για όλους δωρεάν έναντι ενός υποτυπώδους αντίτιμου. Κατοικία ενταγμένη σε ένα κοινωνικό περιβάλλον- γειτονιές με πράσινο, υποδομές για τα παιδιά, την υποβοήθηση του νοικοκυριού, επαρκή μέσα συγκοινωνίας, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές. Ακόμη και τα χωριά, π.χ. το χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία που φιλοξένησε τους Έλληνες αντάρτες του ΔΣΕ, μέχρι και κινηματογράφο είχε με καθημερινή προβολή έργων, παιδικό σταθμό-σχολείο, ιατρείο, βιβλιοθήκη, θέατρο, αθλητικές υποδομές, εξασφαλισμένη κατοικία για όλους που εμπεριείχαν μεγάλο κήπο και περιβόλι. Όσοι ζήσαμε ή έχουμε συγγενείς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, το γνωρίζουμε και βλέπουμε που κατέληξαν σήμερα όλοι αυτοί οι ελεύθεροι χώροι που εμπορευματοποιήθηκαν – τσιμεντοποιήθηκαν. Τα νοίκια, η θέρμανση που είναι ακριβή, η ζωή εκείνων που τα είχαν όλα εξασφαλισμένα και τώρα αγωνιούν αν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα, κ.α.

ag

Δείτε ακόμα...