Καπιταλισμός: Ο μεγαλύτερος θανατηφόρος ιός

Άστεγος
Πηγή : Eurokinissi

Άρθρο του Σοφικίτη Μιχάλη, Ταξίαρχου (ΠΖ) ε.α

Ο κορονοϊός ήταν η αιτία για να αποκαλυφθεί η βαριά ασθένεια του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο κινδυνεύει σε μια ακόμη βαθύτερη κρίση, μεγαλύτερη, ίσως, του 2008. Η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας εξαπλώνεται ταχέως, όπως και ο ιός. Οι χρηματιστηριακές μετοχές υποχωρούν, η ανάπτυξη καταρρέει, οι κεντρικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βοηθήσουν. Η βαθιά ύφεση στις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες έχει ανεβάσει το χρέος τους στα υψηλότερα επίπεδα για τα τελευταία 150 χρόνια.

Ο Έλληνας ζωγράφος, γελοιογράφος και συγγραφέας Μπόστ (Μ. Μποσταντζόγλου) είχε πει ότι ο «καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής δεν έχει σχεδιαστεί για τα ανθρώπινα όντα…». Η εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης ωφέλησε τον καπιταλισμό με την επέκταση και εντατικοποίηση του εμπορίου, αντίθετα οι αλυσίδες παραγωγής που τροφοδοτούσαν την ανάπτυξη έχουν τώρα διαταραχθεί σοβαρά, με αρνητικά πρόσημα.

Η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών, όπως ήταν φυσικό, επηρέασε σοβαρά και την υγεία. Τα υποβαθμισμένα συστήματα υγείας δοκιμάζονται λόγω του κορονοϊού. Σε συνθήκες πανδημίας και οι δικές μας μονάδες υγείας έχουν ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε λοιπά υλικά. Η κυβέρνηση δεν κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, δεν επιτάσσει τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό τους υπό πλήρη κρατικό έλεγχο και δεν υποχρεώνει την ένταξη των ιδιωτών για την ενίσχυση των «δημόσιων νοσοκομείων» και των κέντρων υγείας. Αντίθετα επιλέγει να δώσει ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της υγείας, ύψους 30 εκ. ευρώ.

Η επίθεση από τα προηγούμενα χρόνια του ταξικού και του κοινωνικού πολέμου που επιβλήθηκε στις κοινωνίες, με διάφορα προσχήματα, θα ενταθεί με τη νέα καπιταλιστική κρίση που φέρνει ο κορονοϊός. Το εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα, τα κράτη και η άρχουσα τάξη που το συναποτελούν, με επώδυνο τρόπο για όλους μας θα προσπαθήσουν να επανακτήσουν τα κέρδη τους με τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση. Ήδη εμείς οι εκμεταλλευόμενοι καλούμαστε να προσφέρουμε τα πάντα, ακόμη και τη ζωή μας, στο βωμό της επανάκτησης των κερδών των ισχυρών όπου γης.

Η καπιταλιστική αυτή κρίση και ύφεση θα πλήξει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η ανεργία θα εκτοξευθεί, οι ταξικοί και κοινωνικοί διαχωρισμοί θα επεκταθούν. Με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης λαμβάνονται μέτρα που θα πλήξουν τη μισθωτή εργασία, τη συνταξιοδότηση, την υγεία, την παιδεία κ.α. Η στρατιωτικοποίηση και ο κοινωνικός έλεγχος θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Όσο ο φόβος και η ανασφάλεια θα κυριαρχούν στην κοινωνία, τόσο μεγαλύτερος θα γίνεται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Τότε ο φασισμός, πιο ώριμος, πιο βάρβαρος και πιο καταστροφικός θα επανακάμψει.

Αν δεν αντιδράσουμε δε θα μείνει τίποτα αλώβητο και θα συμβεί ό,τι δεν υποψιαζόμαστε. Θα έχουμε μια ζωή ελεγχόμενη μέσα στις πόλεις, όπου ζούμε, και στα σπίτια, όπου κατοικούμε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, αφού ολοκληρώσαμε τις δύο πρώτες φάσεις με τα περιοριστικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού, θα ακολουθήσουν και νέα. Αναφέρεται σχετικά ότι ξεκινά στη χώρα μας η τρίτη φάση με περισσότερα περιοριστικά μέτρα, οικονομικά, υγειονομικά, κυκλοφοριακά κ.α. Αν όμως εφαρμοστεί η τέταρτη φάση θα βάλει σε καραντίνα όλη τη χώρα με την εμπλοκή μάλιστα των ενόπλων δυνάμεων. Ελπίζουμε να μη φθάσουν μέχρι εκεί.

Η έμφαση που δίνεται στην «ατομική ευθύνη» είναι η πίσω πλευρά του «απαγορεύεται». Μας λένε ότι για όλα φταίει ο λαός που είναι απαίδευτος, καλοπερασάκιας, ανεύθυνος, απείθαρχος. Θα μας πουν στο τέλος ότι «δεν συνεμορφώθης με τας υποδείξεις». Με τον τρόπο αυτό θέλουν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να καταργήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, ήτοι απαγόρευση διαδηλώσεων, περιορισμό κοινωνικών και πολιτικών δραστηριοτήτων του εργατικού κινήματος. Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η στρατιωκοποίηση, η αστυνόμευση της δημόσιας ζωής κ.α.

Η σημερινή πανδημία δείχνει την αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος και όσο η κρίση θα χειροτερεύει, τόσο θα γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη της ανατροπής του.

Το άδικο και σάπιο αυτό εκμεταλλευτικό σύστημα είναι για τον άνθρωπο ο μεγαλύτερος θανατηφόρος ιός. Το απόστημα αυτό πρέπει να σπάσει και αυτό μπορεί να το κάνει η οργανωμένη πάλη και η δύναμη του εργατικού κινήματος.

Μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτή τη δοκιμασία.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Δείτε ακόμα...