Τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν, για το διαχρονικό ζήτημα του διαφιλονικούμενο Κασμίρ, το οποίο έρχεται να συναντηθεί με την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα σε όλη την υφήλιο.
Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι απαγόρευσε τις εισαγωγές αγαθών που προέρχονται από το Πακιστάν ή διέρχονται μέσω αυτού, ενώ σε ανακοίνωση της επισήμανε πως «αυτός ο περιορισμός επιβάλλεται προς όφελος της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».
Το Νέο Δελχί, έχει αναστείλει ήδη την κρίσιμη Συνθήκη Υδάτων του Ινδού, που από την υπογραφή της το 1960 δεν έχει «παγώσει» ποτέ, καθώς θεωρείται καθοριστική για την ύδρευση και άρδευση όλης της περιοχής. Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Ινδία διέκοψε τη ροή του νερού μέσω του υδροηλεκτρικού φράγματος Baglihar στα σύνορα με το Πακιστάν και το φράγμα Salal, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο του πρώτου, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν τις αλλεπάλληλες διακοπές, λέγοντας πως «σιγοβράζει ο πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν». Υπάρχουν επίσης σχέδια για το κλείσιμο του φράγματος Kishanganga στον ποταμό Jhelum.
Από την ένταση του διαστήματος δεν λείπουν οι ανταλλαγές πυρών, αλλά και οι στρατιωτικές ασκήσεις, που διεξάγουν και η Ινδία και το Πακιστάν. Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκτόξευση ενός συστήματος πυραύλων εδάφους-εδάφους με βεληνεκές 450 χιλιομέτρων. Στην ανακοίνωση του τόνιζε ότι «η εκτόξευση είχε ως στόχο να διασφαλίσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατευμάτων και να επικυρώσει βασικές τεχνικές παραμέτρους». Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Ινδία επρόκειτο να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Indian Express αναφέρει ότι το Πακιστάν αντιμετωπίζει «σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών», λόγω της προμήθειας βλημάτων στην Ουκρανία. Πρέπει να σημειωθεί ότι ινδικά δημοσιεύματα έχουν γράψει στο παρελθόν για την προμήθεια όπλων από το Πακιστάν στην Ουκρανία. Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ το είχε διαψεύσει.
Σημειώνεται ότι η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο, όπου τα βλέμματα έχουν στραφεί όλο και περισσότερο στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού, που αποτελεί το επίκεντρο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ειδικά, η επαρχία Τζαμού – Κασμίρ αποτελεί κομβικό σημείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς υπάρχουν σημαντικά αποθέματα λιθίου και τιτανίου, απαραίτητα ορυκτά για διάφορους βιομηχανικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της «αμυντικής» βιομηχανίας.