Καταγγελίες για κρυφή αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ στη Μολδαβία

Πυροβόλο Howitzer 155 του Αμερικανικού Στρατού

Με την ολοκλήρωση της κατάληψης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις εστιάζουν πλέον τις επιχειρήσεις τους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Την ίδια ώρα, καθώς σε όλη την ευρύτερη περιοχή συσσωρεύεται ακόμα περισσότερο μπαρούτι, ο πρώην Πρόεδρος της Μολδαβίας Ι. Ντοντόν (που κρατά φιλορωσική στάση), κατήγγειλε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ στέλνουν κρυφά στρατιωτικό εξοπλισμό στη Μολδαβία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, «αρκετά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν προσγειωθεί στο Κισινάου, γεμάτα με άγνωστο φορτίο. Ζητήσαμε πληροφόρηση μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, αλλά μας είπαν ότι είναι απόρρητο (…) Από ανεπίσημες πηγές έμαθα ότι αποστέλλονται όπλα στη Μολδαβία».

Την προηγούμενη βδομάδα, εξάλλου, η ΕΕ ανακοίνωσε την υιοθέτηση μέτρων για την παροχή βοήθειας 40 εκατ. ευρώ προς τη Μολδαβία, μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μολδαβίας, η εν λόγω «βοήθεια» σε συνδυασμό με προηγούμενες εκταμιεύσεις από το ίδιο πρόγραμμα θα επιτρέψουν τον διπλασιασμό του «αμυντικού» προϋπολογισμού της χώρας (στην οποία υπενθυμίζεται βρίσκεται η αποσχισθείσα με ρωσική υποστήριξη επαρχία της Υπερδνειστερίας)…

Στην «εξίσωση» προστίθενται εξάλλου οι δηλώσεις της ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ήδη από τα τέλη Μάη, ότι είναι σε εξέλιξη συζήτηση για να είναι η Μολδαβία «εξοπλισμένη με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...