Για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμια κάνει λόγο σε καταγγελία του ο Γιώργος Κωνσταντινάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών (FISO) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα αν με αυτές τις ελλείψεις, υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας, ιδιαίτερα στα περιφερειακά που το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο.
Όπως κατήγγειλε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, «αυτή τη στιγμή έχουμε μείνει 110 άτομα για 40 αεροδρόμια». Επισήμανε ότι «εδώ και δύο χρόνια από τότε που αναλάβαμε σαν σύλλογος αλλά και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, έχουμε ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και τη διοίκησή μας για την υποστελέχωση, η οποία χρόνο με τον χρόνο μειώνεται λόγω της συνταξιοδότησης».
Ο Γ. Κωνσταντινάκης κάνει λόγο για συνολική υποστελέχωση στον κλάδο, ωστόσο οι ελλείψεις αναδεικνύονται περισσότερο στα 15 παραμεθόρια αεροδρόμια, στα οποία παρέχεται η υπηρεσία πληροφοριών πτήσης. «Είναι μία υπηρεσία εφάμιλλη του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Βρίσκεται ο συνάδελφος σε πύργο ελέγχου και μιλάει με το αεροσκάφος μέσω συχνότητας, δίνοντάς του πληροφορίες σχετικά με τη μετεωρολογική κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή, με την κατάσταση του διαδρόμου της πίστας, τις κινήσεις που υπάρχουν από αεροσκάφη μέσα στην περιοχή που ελέγχει κλπ. Από τα 15 μικρά στα οποία δραστηριοποιείται ο κλάδος μας, στα 10 υπηρετεί ένα άτομο μόνο, το οποίο αυτό το άτομο είναι σε εγρήγορση, εάν χρειαστεί, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για να εξυπηρετεί εκτός από τις επιβατικές πτήσεις και πτήσεις σανίδας», περιέγραψε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, «η Πάρος το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου έχει 1.541 κινήσεις κατά μέσο όρο μηνιαίως, Η Νάξος 1.089, η Κάρπαθος 562, η Μήλος 531, η Σύρος 468. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Πάρος είχε δύο άτομα για όλο αυτό το πλήθος των κινήσεων και από τα μέσα Ιουλίου και μετά προστέθηκε και άλλο ένα άτομο και έγιναν τρεις. Η Νάξος δύο άτομα και από τον Αύγουστο έγιναν τρεις, η Κάρπαθος τρία άτομα, η Μήλος ένα άτομο και σε κάποιο χρονικό διάστημα έγιναν δύο και η Σύρος το περισσότερο διάστημα ήταν με ένα άτομο. Μάλιστα στη Σύρο είχαμε και περιστατικά λιποθυμίας από τον συνάδελφο, ο οποίος δούλευε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο».