Κατάρ: Με τη συμμετοχή των ΕΝΙ και Total η ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου

Τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni, ως δεύτερο ξένο εταίρο, μετά τη γαλλική TotalEnergies, επέλεξε το Κατάρ, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις για την ανάπτυξη του «Βόρειου Πεδίου», του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο η χώρα μοιράζεται με το Ιράν και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των γνωστών αποθεμάτων στον κόσμο. 

«Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα (…) να ανακοινώσω πως η Eni επελέγη ως εταίρος σε αυτό το μοναδικό στρατηγικό σχέδιο στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy (QE), Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.

Η Eni αναλαμβάνει μερίδιο λίγο πάνω από το 3% του πεδίου – η αξία του οποίου αποτιμάται στα 28 δις δολάρια – ενώ η Total, η συμφωνία της οποίας είχε ανακοινωθεί πριν μία εβδομάδα θα ξεπεράσει το 6% σε μια προσπάθεια του γαλλικού ομίλου να αντισταθμίσει και τις απώλειες από την αποχώρηση της από τη Ρωσία. Παράλληλα η υπογραφή με μια τρίτη εταιρεία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, ενώ συνολικά η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων αναμένεται να φτάσει το 25%.   

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...