Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας (ΕΤΑ) είναι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της συνεργατικής έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας και για την προώθηση μιας καινοτόμου και ανταγωνιστικής βιομηχανικής βάσης στον τομέα της άμυνας μέσα στην ΕΕ. Στην ουσία προωθεί την πολεμική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών φορέων και μεταξύ των κρατών – μελών για την προώθηση της καινοτομίας στην ανάπτυξη της σύγχρονης αμυντικής τεχνολογίας για να ενισχύσει τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και στους ανταγωνισμούς που έχουν οξυνθεί.
Στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (2021 – 2027), το Ταμείο στηρίζει έργα σε όλο το φάσμα έρευνας και ανάπτυξης, εστιάζοντας σε έργα που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα για τις Ενοπλες Δυνάμεις των κρατών – μελών. Το Ταμείο δίνει κίνητρα για τη διασυνοριακή συμμετοχή των επιχειρήσεων, όπου προκρίνονται έργα με βάση τις προτεραιότητες των αμυντικών δυνατοτήτων που έχουν συμφωνηθεί από τα κράτη – μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας και ιδίως στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάπτυξης Ικανοτήτων. Τα χρηματοδοτούμενα έργα αποσκοπούν στο να θωρακίσουν τα συμφέροντα της ΕΕ όσο αφορά την ασφάλεια των επενδύσεων και την άμυνα των κρίσιμων υποδομών.
Για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027, από τα οποία 2,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση συνεργατικής αμυντικής έρευνας και 5,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση συνεργατικών έργων ανάπτυξης ικανοτήτων που συμπληρώνουν τις εθνικές συνεισφορές σε πόρους και επενδύσεις.
Οι κύριοι στόχοι του ΕΤΑ είναι η ενοποίηση των οπλικών συστημάτων, η χρησιμοποίησή τους για καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, η ενεργοποίησή τους σε διαφορετικά ενεργά μέτωπα για την εφαρμογή και αξιολόγησή τους και η βελτίωσή τους στο πεδίο. Συνοπτικά οι στόχοι μπορούν να περιγραφούν ως:
Στόχοι ενοποίησης: Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, και ερευνητικών φορέων σε ολόκληρη την Ενωση. Μείωση διπλών επενδύσεων σε παρόμοια προγράμματα σε εθνικό επίπεδο, ενοποίηση της σχετικής έρευνας.
Στόχοι επένδυσης στάσιμων κεφαλαίων: Η ενίσχυση της ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων μέσω επενδύσεων από την ΕΕ και μείωση του ρίσκου επενδύσεων.
Στόχοι στήριξης της αγοράς όπλων απέναντι στους ανταγωνιστές και ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς: Να υποστηρίξει τις εταιρείες της ΕΕ να αναπτύξουν αμυντικές τεχνολογίες και εξοπλισμό αιχμής και διαλειτουργικότητας, να τους δώσει τον απαιτούμενο χώρο για ανάπτυξη και αξιολόγηση των προϊόντων τους.Οι βασικές τεχνολογίες που θέλει η ΕΕ να προωθήσει μέχρι το 2027 εξειδικεύονται στην ΕΤΑ και λαμβάνουν τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, οι τρεις άξονες νέων τεχνολογιών που ιεραρχούνται στην ΕΕ, εξειδικεύονται στην ΕΤΑ ως εξής:
Ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας.
Στην ΕΤΑ αυτές οι τεχνολογίες εξειδικεύονται στην κυβερνοεπίγνωση της κατάστασης και τις αμυντικές ικανότητες, στα αμυντικά δίκτυα και τις τεχνολογίες για ασφαλή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών. Επίσης, στη διαστημική επίγνωση της κατάστασης (SSA) και σε δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης. Δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης, υποβρύχιος έλεγχος στη θάλασσα. Δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες – εξοπλισμός προσομοίωσης για εκπαίδευση, ασκήσεις, σχεδιασμό, ανάπτυξη και ολοκλήρωση συστημάτων, δοκιμές και επικύρωση.
Τεχνολογίες αποδοτικές σε πόρους.
Η ΕΤΑ ιεραρχεί την αναβάθμιση των σημερινών δυνατοτήτων κρούσης και την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς επίγειων δυνατοτήτων κρούσης ακρίβειας για καλύτερες δυνατότητες μάχης εδάφους, συστήματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων (UAS) και νέες δυνατότητες αεροπορικής μάχης, μείωση των εξαρτήσεων από κρίσιμα υλικά εκτός ΕΕ, μείωση του κόστους παραγωγής και εξοικονόμηση πόρων για την αύξηση του κέρδους και της παραγωγικής της δυνατότητας.
Βιοτεχνολογίες.
Συγκεκριμένα στην ΕΤΑ προκρίνονται έργα σχετικά με χημικά, βιολογικά και ραδιολογικά ερωτήματα, με δυνατότητες ανίχνευσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών (CBRN) όπλων και ιατρικά αντίμετρα.
Οι πόροι που διατίθενται έχουν ως αφετηρία ποιες είναι οι τεχνολογίες του ΕΤΑ που χρειάζονται στις ανάγκες επί του πεδίου στην επικείμενη αντιπαράθεση με την Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα. Η βασική κατεύθυνση είναι έρευνα για νέες τεχνολογίες με στόχο την πολεμική αξιοποίηση και σε δεύτερη φάση η προαιρετική αξιοποίηση σε πολιτικές εφαρμογές για αύξηση του κέρδους από μη πολεμικά προϊόντα.
Ενα επιπλέον σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραλείπουμε είναι η εφαρμογή των νέων συστημάτων στο πεδίο και οι κίνδυνοι που δημιουργούν. Για παράδειγμα, η συμμετοχή της φρεγάτας «Ψαρά» δεν έχει ως μοναδικό στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου και την υποστήριξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας στην Ερυθρά Θάλασσα για την ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES, αλλά έχει και χαρακτηριστικά δοκιμής νέων όπλων που εξελίσσονται στην Ελλάδα και απαιτείται εφαρμογή και αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ενεπλάκη με τέσσερα μη επανδρωμένα αεροχήματα των Χούθι, καταρρίπτοντας τα δύο, με εφαρμογή του αντι-drone συστήματος της ΕΑΒ που εγκαταστάθηκε το 2024 στο πλοίο. Γράφει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή»: «Αφού ολοκλήρωσε τις εν όρμω και εν πλω δοκιμές με τη φρεγάτα “Ψαρά”, το σύστημα της ΕΑΒ χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία και στο πεδίο των επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες των πολεμικών πλοίων στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το σύστημα λειτούργησε σε δύο επίπεδα, καθώς όχι μόνο εντόπισε τα εχθρικά drones από πολύ μεγάλη απόσταση αλλά κατέρριψε τουλάχιστον ένα από αυτά». Και καταλήγει στην επιτυχία του ως προς τον στόχο της ΕΕ να διασωθούν πόροι καθώς «τα drones που εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης αντιμετωπίστηκαν με συστήματα παρεμβολών και με το πυροβόλο των πλοίων και όχι με πανάκριβους πυραύλους επιφάνειας – αέρος ESSM όπου το κόστος κάθε βλήματος είναι υπερπολλαπλάσιο της αξίας των μη επανδρωμένων αεροχημάτων». Στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, κάποια V3 ελικόπτερα – drones της «Velos Roters», με έδρα το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, έχουν φτάσει και ελέγχουν κατά πόσο η τεχνολογία θα μπορέσει να καλύψει τις ουκρανικές ανάγκες στο πεδίο.Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τον λαό, γιατί είναι πρωτίστως εχθρική απέναντι σε όλους τους λαούς του κόσμου.
Σπαταλά πολύτιμους πόρους για έρευνα σε όπλα, ενώ θα μπορούσαν οι παραπάνω τεχνολογίες να εξελιχθούν περαιτέρω για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών στην Ελλάδα, του λαού και της νεολαίας.
Συγκεκριμένα, και οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα μπορούν να δώσουν λύσεις σε δύσβατες και «άγονες» περιοχές της χώρας, όσον αφορά την καλύτερη διασύνδεση και τη μεταφορά προϊόντων, τόσο σε καθημερινή βάση, όσο και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Με αυτές τις τεχνολογίες μπορούμε να είμαστε σε κάθε απομακρυσμένο χωριό και νησί ανά πάσα στιγμή.
Βάζει στο στόχαστρο περιοχές της χώρας που γίνεται έρευνα και ανάπτυξη όπλων που χρησιμοποιούνται σε δύο ενεργά μέτωπα, της Ουκρανίας και της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι τρεις άξονες νέων τεχνολογιών που ιεραρχούνται στην ΕΕ σε βάρος των λαών θα έχουν άλλο περιεχόμενο και στόχευση στον σοσιαλισμό, με αντίστοιχη στελέχωσή τους με επιστημονικό εργατικό δυναμικό, όπου θα μπορούν να εξειδικεύονται υπέρ του λαού ως εξής:
Ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας.
Αξιοποίηση στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό για την άμεση, ασφαλή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των παραγωγικών μονάδων και των επιτελικών οργάνων. Τοποθέτηση χαμηλής τροχιάς δορυφόρων για δυνατότητες πανελλαδικής κάλυψης internet, έγκαιρης προειδοποίησης καιρικών φαινομένων και θωράκισης των συνόρων μέσω της επίβλεψης και επιτήρησης. Δυνατότητες άμεσης θαλάσσιας μεταφοράς και διασύνδεσης. Αύξηση της παραγωγικότητας και απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων με τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη. Τεχνολογίες για προσομοιώσεις με στόχο την προστασία και καλύτερη εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού μαζί με τον απαραίτητο σχεδιασμό, τις δοκιμές και την επικύρωση των αποτελεσμάτων ως προς το πόσο βοηθούν στην εμβάθυνση των κομμουνιστικών σχέσεων στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή.
Τεχνολογίες αποδοτικές σε πόρους.
Προστασία του περιβάλλοντος με ειρηνική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, έρευνα στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας με βασικό κριτήριο την ολόπλευρη κάλυψη των διευρυμένων λαϊκών αναγκών που θα θέτουν τους όρους για αύξηση της παραγωγικότητας, χωρίς να υπονομεύει το μέλλον και τις πρωτογενείς ύλες για τις επόμενες γενιές και την περαιτέρω εμβάθυνση των κομμουνιστικών σχέσεων. Αυτονομία και μείωση των εξαρτήσεων από κρίσιμα υλικά σε καπιταλιστικές χώρες, μείωση του κόστους παραγωγής και εξοικονόμηση πόρων. Η εξέλιξη οπλικών συστημάτων στον σοσιαλισμό θα είναι διπλής χρήσης και διπλού οφέλους για τον λαό μας. Από τη μία θα γίνεται με γνώμονα την άμυνα από την ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση, θα είναι καθαρά αμυντική και αποτρεπτική, και ως εκ τούτου δεν θα έχει ως στόχο τον ελληνικό λαό ή τους γειτονικούς λαούς, αλλά θα έχει στόχο να προστατέψει τον λαό. Από την άλλη αυτές οι τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιούνται άμεσα σε παραγωγικές εφαρμογές και θα χρησιμοποιούνται προς όφελος του λαού και όχι εναντίον του.
Βιοτεχνολογίες.
Στον τομέα των βιοτεχνολογιών η έρευνα και η ανάπτυξη γίνονται για νέα φάρμακα, εμβόλια αλλά και για τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την επαναστατικοποίηση της πρωτογενούς αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Απόστρατος στρατιωτικός