Καταστροφική η διαρκής υποβάθμιση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης

Πυρκαγια στους πρόποδες του Υμηττού που ξεκίνησε από την θέση Πουρνάρι στην Α.Γλυφάδα και κατευθύνεται στην Α.Βούλα, όπου εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια.Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η φωτιά κινείται σε δύσβατη ορεινή περιοχή και πνέου ισχυροί άνεμοι, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η διαχρονικά εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που αφήνει απροστάτευτο τον λαό επιβεβαιώνεται και αυτό το καλοκαίρι, με τις φωτιές που ξεκίνησαν νωρίς. Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος (5 Ιούνη) βρήκε ειδικά την Αττική αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη περιαστική δασική πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα και στη συνέχεια στη Βούλα και στη Βάρη, κάνοντας στάχτη 4.322 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής γης, σε μια περιοχή που είχε αναδασωθεί και που συνεχώς δέχεται πιέσεις για να αξιοποιηθεί για οικόπεδα.

Ηδη δε από τον Απρίλη πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί και, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων περί καλύτερης προετοιμασίας, η πολιτική υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής καλά κρατεί. Και σ’ αυτές τις πυρκαγιές, όπως και το τραγικό περσινό καλοκαίρι, τα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, συνδράμοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες.

Για άλλη μια φορά όμως, όπως καταγγέλθηκε, όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν στη φωτιά της Βούλας βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις μέσων και συντονισμού. Εμφανείς ήταν και οι ελλείψεις σε πυροσβεστικό δυναμικό και εξοπλισμό, με παραδείγματα όπου κάτοικοι έδιναν μάσκες στους πυροσβέστες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθούσαν να σβήσουν τις εστίες με τρύπια λάστιχα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάτοικοι μετέφεραν πυροσβέστες στα σημεία της φωτιάς.

Το μήνυμα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στο 112 καλούσε κόσμο από την Ανω Βούλα, περιοχή κάτω από το μέτωπο της φωτιάς, να φύγει από τα σπίτια του και να κατευθυνθεί προς την πλατεία Αλσους, δηλαδή πιο κοντά στη φωτιά. Κάποιοι βάφτισαν το Πανόραμα Ανω Βούλα, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και κατοίκους που δεν κινδύνευαν. Την ώρα που εκκενώνονταν σπίτια και απεγκλωβίζονταν άνθρωποι που πήγαιναν προς την πλατεία Αλσους, η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου λειτουργούσε κανονικά για προγραμματισμένους γάμους και ανέβαινε κόσμος με τα αυτοκίνητα ή με τα πόδια, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οχήματα εθελοντικών ομάδων από γειτονικούς δήμους κατέφταναν χωρίς να γνωρίζουν πού να πάνε και χωρίς να έχουν πάρει οδηγίες για το πού πρέπει να είναι. Σε σημείο όπου υπήρχε βασικό μέτωπο, επιχειρησιακές οδηγίες έδινε αντιδήμαρχος άλλου δήμου. Πυροσβέστες και εθελοντές μεταφέρονταν κατόπιν εντολών σε άλλα σημεία πριν σβήσει η φωτιά στο σημείο όπου επιχειρούσαν, ενώ υπήρξαν προβλήματα επικοινωνίας με το κέντρο και τις δυνάμεις που επιχειρούσαν, αλλά και καταγγελίες για καθυστέρηση στα εναέρια μέσα, από πολίτες που είχαν εγκαταλείψει από νωρίς τα σπίτια τους, πριν δοθεί η εντολή εκκένωσης.

Δείτε ακόμα...