«Είμαι εδώ γιατί είναι και αυτοί εδώ: Οι άνθρωποι που έχουν καταλάβει τη γη μας από το 1948. Κάθε χρόνο ερχόμαστε και περπατάμε στην παλιά μας πόλη (της Ιερουσαλήμ) γιατί εμείς είμαστε οι άνθρωποι που την έχουν. Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και εμείς είμαστε ο λαός που ζει εδώ από την εποχή του προ-προ-προ-προπάππου μου» έλεγε σε δημοσιογράφο της ισραηλινής εφημερίδας Times of Israel μία Παλαιστίνια από τη συνοικία Σιλωάμ της Ιερουσαλήμ. Αφορμή είχαν δώσει τα δρακόντεια ασφάλειας των ισραηλινών κατοχικών αρχών και οι πάνω από 2.000 αστυνομικοί που είχαν θέσει σε εγρήγορση για «να προστατεύσουν» την παρέλαση μερικών χιλιάδων Εβραίων εθνικιστών και ακροδεξιών που θεωρούν πως οι Άραβες κάτοικοι της πόλης δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν σε αυτά τα χώματα.
Η παρέλαση των χιλιάδων Ισραηλινών εθνικιστών για την Ημέρα της Σημαίας και της Ιερουσαλήμ γίνεται σε ανάμνηση του πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 που οδήγησε τον ισραηλινό στρατό στην παλιά πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, συνοδεύτηκε από τα γνωστά μισαλλόδοξα και αντιαραβικά συνθήματα όπως «Θάνατος στους Αραβες».
Μερικές εκατοντάδες από τους χιλιάδες που συμμετείχαν στην πορεία είχαν νωρίτερα μεταβεί στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα. Ανάμεσά τους ήταν ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ με την σύζυγό του Αγιάλα Μπεν Γκβιρ και οι βουλευτές του κόμματός του «Εβραΐκή Ισχύς» αλλά και ο υπουργός Νεγκέβ και Γαλιλαίας Γιτζάκ Βασερλάουφ και τρεις βουλευτές του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νταν Ιλούζ, Αμίτ Χαλέβι, Αριέλ Κάλνερ.

Μέρος της πορείας πέρασε και από την Πύλη της Δαμασκού και την Πύλη των Λεόντων με εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας να παραδέχεται πως σε εξέλιξη νωρίς το απόγευμα ήταν «διαφορετικές παρελάσεις από διάφορες κατευθύνσεις».
Η προκλητική εμφάνιση Ισραηλινών υπουργών και βουλευτών στην Παρέλαση για την Ημέρα της Σημαίας προκάλεσε όπως αναμενόταν την έντονη αντίδραση της Ιορδανίας που μετά τον πόλεμο του 1967 έχει ρόλο «κηδεμόνα» των ιερών τόπων Μουσουλμάνων και Χριστιανών της Ιερουσαλήμ. Χαρακτήρισε τις επισκέψεις τους στο τέμενος αλ Ακσα «προκλητικές και απαράδεκτες».
Την Τετάρτη η Χαμάς είχε επίσης αντιδράσει έντονα στην παρέλαση των ακροδεξιών καλώντας τους Παλαιστίνιους της πόλης «να συγκρουστούν με την κατοχή» και να κάνουν διαδήλωση με τις παλαιστινιακές σημαίες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η πορεία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία για να ενισχυθεί η εβραϊκή παρουσία σε όλη την πόλη σε βάρος των ίδιων. Εχουν εξοργιστεί από τον αυξανόμενο αριθμό των Εβραίων επισκεπτών στο χώρο του Αλ-‘Ακσα, μερικοί από τους οποίους αψηφούν την απαγόρευση των μη μουσουλμανικών προσευχών που ισχύει εκεί.