Καθρέπτης της αντιλαϊκής πολιτικής τα διαχρονικά δεινά των κατοίκων της Εύβοιας!

EUROKINISSI

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου αυτή τη φορά είναι από τους «τυχερούς» δήμους. Το χιόνι που έπεσε ήταν λίγο και δεν δημιούργησε προβλήματα όπως το 2017 που ο Δήμος μας είχε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που βρεθήκαν στην παρούσα φάση αντιμέτωποι οι υπόλοιποι Δήμοι της Εύβοιας.

Η τοπική δημοτική αρχή αυτήν την φορά την «γλίτωσε» και δεν ήρθε αντιμέτωπη και με τις δικές της ευθύνες για τις διαχρονικές ελλείψεις του απαραίτητου μηχανισμού και μέσων για αυτές τις περιπτώσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, οι δηλώσεις των δημάρχων και κυβερνητικών εκπροσώπων στις πολύπαθες περιοχές, είναι ίδιες και απαράλλακτες κάθε φορά, «παλεύουμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα», «είμαστε σε ετοιμότητα», «όλα βαίνουν καλώς και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί για τους κατοίκους της πολύπαθης Εύβοιας.

Στο έλεος των καιρικών συνθηκών, χωρίς ρεύμα, νερό και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς θέρμανση και τηλέφωνο, παρέμειναν χιλιάδες κάτοικοι στη βόρειο κεντρική Εύβοια.

Ο κρατικός μηχανισμός, οι οργανισμοί «κοινής ωφέλειας» και οι φορείς της τοπικής διοίκησης που λειτουργούν με όρους ανταποδοτικότητας και κόστους οφέλους και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται δημόσιες υποδομές, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού, που πνίγεται σε κάθε βροχόπτωση, καίγεται σε κάθε εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, καταστρέφεται όταν γίνεται σεισμός και βέβαια βρίσκεται αποκλεισμένος, χωρίς ρεύμα και νερό με μία έντονη και όχι «πρωτόγνωρη» χιονόπτωση.

Τα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Εύβοια, κάθε χρόνο, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το κακοσυντηρημένο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Ακούσαμε για επάρκεια μέσων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σε δήμους έβγαζαν με τσάπες το χιόνι από τους δρόμους και «έκλειναν» 18ωρα και 20ωρα συνεχούς δουλειάς.

Το προσωπικό έδωσε τη μάχη και αυτή την φορά αλλά δεν επαρκεί. Η κατάσταση ίσως να ήταν και χειρότερη αν δεν έβγαιναν με αυτοθυσία κάτοικοι με αγροτικά μηχανήματα για να διανοίξουν δρόμους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά κενά του κρατικού μηχανισμού. Μέχρι και τον στρατό είδαμε σε περιοχές της Αθήνας με φτυάρια και τσάπες.

Για άλλη μια φορά η απάντηση των υπεύθυνων για την ταλαιπωρία και τους κινδύνους από τον χιονιά στην Εύβοια και όχι μόνο, είναι τα «Ακραία καιρικά φαινόμενα».

Άλλη μια κακοκαιρία που παρέλυσε την Εύβοια και πάνω από 40 χωρία έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα μέσα στο καταχείμωνο, με τους κατοίκους της να μπαίνουν ξανά σε μεγάλη δοκιμασία.

Ο 80χρονος που απεβίωσε αβοήθητος είναι το αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Είχε αναπνευστικά προβλήματα και χρειαζόταν παροχή οξυγόνου. Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή περιμένοντας μάταια βοήθεια στο χωριό Τρούπι του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Τι ειρωνεία αλήθεια!

Πέθανε άνθρωπος από διακοπή ρεύματος σε μία περιοχή που τα αποτελέσματα της πράσινης, επιδοτούμενης από το λαϊκό υστέρημα, ανάπτυξης έχουν καταστήσει τις ανεμογεννήτριες περισσότερες από τα δένδρα !!

Είναι νωπές οι μνήμες από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια με τους οχτώ νεκρούς, όπου επίσης υπήρξε έγκαιρη πρόβλεψη και προειδοποίηση, αλλά τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, τις γερασμένες υποδομές σε πόλεις της επαρχίας, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων «έκτακτων» φαινομένων – που γίνονται όλο και πιο τακτικά.

Τα χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων που έχουν καεί από τις πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των καταστροφών που έχει υποστεί το πολύπαθο νησί και να θυμίσουν την παντελή έλλειψη αντιπυρικής προστασίας.

Η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση έχουν ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες. Η περιοχή αυτή έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε εξοπλισμό, μέσα, υποδομές και από παρεμβάσεις στο παλαιωμένο οδικό και αγροτικό δίκτυο για να μπορούν να προστατεύονται οι κάτοικοι από τα συχνά φαινόμενα.

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Αν όμως συνεχίσουμε να μην αντιδρούμε σε αυτήν την κατάσταση, θα μένουμε χωρίς ρεύμα και θέρμανση, χωρίς νερό, χωρίς πρόσβαση σε δομές Υγείας, θα βάζουμε σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια μας τη ζωή παλεύοντας για το μεροκάματο.

Πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα από τους πολίτες γιατί ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται δυσκίνητος και αναποτελεσματικός όταν χρειάζεται να προστατέψει το λαό από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά είναι όμως ευέλικτος και αποτελεσματικός όταν εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους;.

Θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς όλο αυτό το μπάχαλο και την εγκατάλειψη που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες μέρες τώρα, είναι θέμα ανικανότητας, ασυνεννοησίας του κρατικού μηχανισμού ή πρόκειται για ταξική επιλογή;

Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν όπως και η σημερινή. Μαζί με την τοπική διοίκηση που έχει μετατραπεί σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους και από κοινού «κόβουν» πιστώσεις από υποδομές σχετικές με τις λαϊκές ανάγκες για να προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, απαλλαγές και ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα με τη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθήθηκε. Οι όμιλοι στην ηλεκτρική ενέργεια, παρότι οι πολίτες τους χρυσοπληρώνουν με τσουχτερά τιμολόγια, κάνουν «πάρτι» που συνεχίζεται με την περιβόητη πράσινη ανάπτυξη των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων να προχώρα ακάθεκτη. Αυτοί θησαυρίζουν χωρίς όμως να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες.

Ανεμογεννήτριες – Εύβοια

Η ενεργεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα για τους λίγους και όχι κοινωνικό αγαθό όπως πρέπει να είναι για τους πολλούς.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση τους « μπούκωσε » με χρήμα από το «αναπτυξιακό σχέδιο» των 32 δισ. ευρώ.

Θεωρείται κόστος χωρίς όφελος η ευθύνη της πρόληψης του καθαρισμού των καλωδίων από κλαδιά των δέντρων, καθώς και οι υπογειοποίηση τους.

Συνέπεια αυτής της πραγματικότητας πηγαινοέρχεται το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα στην ΔΕΔΔΗΕ, την περιφέρεια, τον Δήμο που κρύβεται πίσω από τις αρμοδιότητες της περιφέρειας, για το αίσχος με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι στην Εύβοια.

Οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, σε υποδομές και μέσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, δεν μπορούν να κρυφτούν για άλλη μία φόρα, με τον να μας προειδοποιούν κάθε φορά που έχει τέτοιου είδους φαινόμενα, να καθίσουμε σπίτι ή να κλείνουν « προληπτικά » οδικούς άξονες.

Προβάλλουν την ατομική ευθύνη, ώστε να κρύβεται η πολιτική ευθύνη της συνειδητής επιλογής να μην παίρνουν μέτρα για την προστασία του λαού από όλα τα καιρικά φαινόμενα, προσπαθώντας να μας κάνουν συνυπεύθυνους με το να μας λένε «ότι σας είχαμε προειδοποιήσει αλλά δεν ακολουθήσατε τις οδηγίες μας ».

Το απαράδεκτο φαινόμενο της εγκατάλειψης, της ανοργανωσιάς και της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών επαναλήφθηκε. Η Εύβοια κάθε χρόνο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα, επειδή, χιόνισε, έβρεξε ή ανέβηκε η θερμοκρασία και φύσηξε το αεράκι.

Όλο αυτό όμως είναι καιρός να σταματήσει!

Ο κρατικός μηχανισμός υπηρετεί τον « επιτελικό» του ρόλο και είναι επιλεκτικά ικανός όταν πρόκειται για προτεραιότητες που αφορούν τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων και επιλεκτικά ανίκανος όταν πρόκειται για προτεραιότητες που αφορούν τις ανάγκες των πολλών.

Τα καταστροφικά γεγονότα πολλά και σοβαρά!

Εξίσου πολλά όμως πρέπει να είναι και τα συμπεράσματα των πολιτών για το ποιον δρόμο θα επιλέξουν ώστε να βάλουν εμπόδια και κάποια στιγμή ένα οριστικό τέλος στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών που σακατεύουν το βιός, τις ζωές και τις προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων για μία ανθρώπινη ζωή με ασφάλεια και με αξιοπρέπεια.

Τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης ή της υποταγής με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα!

Κώστας Κέκης
Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
και Δημοτικός σύμβουλος Κύμης – Αλιβερίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δείτε ακόμα...