Καθυστέρηση στην έγκριση Ειδικής Άδειας σε στελέχη των ΕΔ με τέκνα ΑμεΑ

Λέσβος Σκηνές Στρατός Δομή Πρόσφυγες Μετανάστες
Ο Στρατός στήνει την προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ / Πηγή: Eurokinissi

Το ΚΚΕ από τις 31 Μάρτη έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή αναδεικνύοντας το πρόβλημα της καθυστέρησης στην έγκριση Ειδικής Άδειας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τέκνα ΑμεΑ. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έγγραφο της ΠΟΕΣ, η έγκριση της Άδειας κοινοποιείται πέντε μήνες μετά την υποβολή της αίτησης με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα τα στελέχη να αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν την κανονική τους άδεια για τις ανάγκες των ΑμεΑ τέκνων τους. Ταυτόχρονα, κάθε φορά που πρόκειται να ανανεώσουν την Άδεια αναγκάζονται να συγκεντρώνουν από την αρχή όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κατάσταση που αντικειμενικά δυσχεραίνει λόγω κορονοϊού.

Σαν να μην έφταναν οι παραπάνω καθυστερήσεις, τα στελέχη διαπιστώνουν ότι η χορηγούμενη άδεια δεν είναι για ένα χρόνο αλλά για πέντε ή έξι μήνες.

Το ΚΚΕ μέσω της Ερώτησής του ζητάει τη μείωση στο ελάχιστο των διαδικασιών και του χρόνου έκδοσης και κοινοποίησης της απόφασης χορήγησης της Ειδικής Άδειας.

Η κυβέρνηση -με μεγάλη χρονική καθυστέρηση που χαρακτηρίζει τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των ερωτήσεων που καταθέτει το ΚΚΕ για τα δικαιώματα των στελεχών των ΕΔ- απάντησε χωρίς να δώσει καμία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Αντίθετα, για άλλη μια φορά, επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα […] καταβάλλουν διαρκώς κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη εξέταση και την άμεση διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων τους (σ.σ. των δικαιούχων στελεχών)» και πως «μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί-καταγραφεί καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης Ειδικής Άδειας»(!). Εδώ η κυβέρνηση ή λέει συνειδητά ψέματα ή θεωρεί ότι δεν αποτελεί καθυστέρηση το διάστημα των πέντε μηνών που απαιτείται για την έγκριση της Άδειας.

Επιπλέον των παραπάνω, η κυβέρνηση “πετάει την μπάλα στην εξέδρα” αναφέροντας κατεβατά από μελέτες που λέει ότι γίνονται για την καλύτερη προσαρμογή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις ανάγκες Ανθρώπων με Αναπηρίες για να αποδείξει ότι δήθεν νοιάζεται για τα δικαιώματά τους. Τελικά, την αλήθεια για τις πραγματικές της προθέσεις την λέει ότι ορίζει σαν υπεύθυνο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ΑμεΑ και οι οικογένειές τους «τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες υποδέχονται την αναπηρία καθώς και τον τρόπο με τον οποίο καθιστούν τους ανθρώπους αυτούς […] πραγματικά «ανάπηρους»». Φταίει, λοιπόν, η «κοινωνία» γενικά, όχι οι κυβερνήσεις και οι συγκεκριμένες πολιτικές τους. Το επόμενο βήμα είναι να επιρρίψει ευθύνες στους ίδιους τους Ανθρώπους με Αναπηρίες και τις οικογένειές τους.

Δείτε ακόμα...