Καζακστάν: Ανάμειξη της Δύσης ζητά ο αυτοχαρακτηριζόμενος «ηγέτης της αντιπολίτευσης»

Ένας αυτοχαρακτηριζόμενος ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Καζακστάν κάλεσε σήμερα τη Δύση να αναμειχθεί στη χώρα, λέγοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η Ρωσία θα υποτάξει τη χώρα σε ένα είδος παλινορθωμένης Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ, πρώην τραπεζίτης και υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος καταζητείται στην πατρίδα του για απάτη και υπεξαίρεση, ζει στη Γαλλία, όπου του έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα. Δηλώνει ηγέτης κινήματος της αντιπολίτευσης που ονομάζεται «Δημοκρατική Επιλογή του Καζακστάν», δήλωσε ότι η Δύση «πρέπει να μπει στη μάχη».

«Αν δεν το κάνει, τότε το Καζακστάν θα μετατραπεί σε Λευκορωσία και (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα επιβάλλει μεθοδικά το πρόγραμμά του – την αναδημιουργία μιας δομής όπως η Σοβιετική Ένωση», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters ο Αμπλιάζοφ από το Παρίσι.

«Το Καζακστάν βρίσκεται τώρα σε ένα γεωπολιτικό παιγνίδι», πρόσθεσε. «Η Ρωσία έχει ήδη μπει, έχει στείλει στρατό. Ο CSTO είναι η Ρωσία. Αυτό είναι κατοχή από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Θεωρώ τον εαυτό μου ηγέτη της αντιπολίτευσης» δήλωσε και ισχυρίστηκε ότι «κάθε μέρα οι διαδηλωτές μου τηλεφωνούν και ρωτούν: ‘Τι να κάνουμε; Στεκόμαστε εδώ: Τι να κάνουμε;»

Επίσης δήλωσε έτοιμος να μεταβεί αεροπορικώς στο Καζακστάν για να ηγηθεί προσωρινής κυβέρνησης αν οι διαμαρτυρίες κλιμακωθούν και σημείωσε ότι οι ακτιβιστές του τον περιμένουν.

«Η Δύση πρέπει να απομακρύνει το Καζακστάν από τη Ρωσία», σημείωσε. «Η Δύση πρέπει να βοηθήσει ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να θέσει υπό κατοχή αυτήν την χώρα, η Δύση πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών να εκλέξει τους ηγέτες της ώστε η χώρα να μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της, έναν δημοκρατικό δρόμο όπως στη Δύση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...