Καζακστάν: Νεκροί, καταστολή και στρατεύματα υπό ρωσική διοίκηση

Πηγή: Sputnik

Άλλα δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν εξοπλισμό και στρατιώτες της υπό ρωσικής διοίκησης Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) αναχώρησαν από τη Ρωσία για το Καζακστάν, όπου ο πρόεδρος Κασίμ-Γιομάρτ Τακάγεφ προειδοποιεί με σκληρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μέχρις σημείου εν ψυχρώ εκτέλεσης «συμμοριτών και τρομοκρατών», όπως αποκαλεί τους διαδηλωτές σε διαδοχικά διαγγέλματά του.

Ο Καζάκος πρόεδρος διακήρυξε χθες, Παρασκευή, ότι η κατάσταση «έχει σταθεροποιηθεί» στο Αλμάτι, επίκεντρο των βιαιότερων ταραχών, αλλά η αποκαλούμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» συνεχίζεται ανά τη χώρα και στις δυνάμεις ασφαλείας έχει δοθεί εντολή «να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση».

Δεκάδες είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, και εκατοντάδες οι τραυματίες, στις ταραχές που σαρώνουν τη μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, ενώ ένας αστυνομικός έχει εντοπιστεί αποκεφαλισμένος.

Έως σήμερα 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί και 748 αριθμούν οι τραυματίες, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Κατά την ίδια πηγή, 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άνω των 3.800 διαδηλωτών έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν έχουν συλλάβει 3.811 άτομα.

Το αεροδρόμιο στην πόλη Αλμάτι θα παραμένει κλειστό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου και φυλάσσεται από στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι συλλαμβάνουν οποιονδήποτε τους φανεί ύποπτος, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου Tass.

Με πληροφορίες από: CNN, Tass

Δείτε ακόμα...