Καζακστάν – Ρωσία: Όρισαν τη διαδρομή ενός αγωγού μεταφοράς αερίου προς την Κίνα

Το Καζακστάν και η Ρωσία όρισαν τη διαδρομή ενός μελλοντικού αγωγού για μεταφορές αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες και προς την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν.

«Το θέμα της κατασκευής ενός αγωγού αερίου από τη Ρωσία μέσω των βόρειων περιοχών του Καζακστάν προς την Κίνα συζητείται, η διαδρομή έχει αρχικά καθοριστεί, οι προϋποθέσεις για την κατασκευή αυτού του αγωγού αερίου συζητούνται», δήλωσε ο Αλμασαντάμ Σατκαλίγεφ, υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν. Δεν ανέφερε λεπτομέρειες.

Η Ρωσία συζητάει μια πιθανή ένωση αερίου με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν για τη μεταφορά αερίου μεταξύ των τριών χωρών και προς άλλους αγοραστές ενέργειας, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Επιθυμώντας διακαώς να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πεκίνο για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού, του Power of Siberia 2, με δυνατότητα μεταφοράς 50 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) αερίου ετησίως, λίγο κάτω από τα 55 bcm της χωρητικότητας του κατεστραμμένου και ανενεργού υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία. Οι συνομιλίες είναι δύσκολες και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την τιμή του αερίου.

Πέρυσι, η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom συμφώνησε επίσης να προμηθεύσει τη σημαντική κινεζική κρατική ενεργειακή εταιρία CNPC 10 bcm αερίου ετησίως από το νησί Σαχαλίνη στη ρωσική ’πω Ανατολή.

Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει την Κίνα μέσω της μοναδικής διαδρομής, του αγωγού Power of Siberia, η πλήρης δυνατότητα του οποίου αναμένεται να φθάσει τα 38 bcm ετησίως μέχρι το

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...