Καζακστάν: Στους 164 οι νεκροί μετά την εντολή Τοκάγιεφ για πυρ χωρίς προειδοποίηση

Ο στρατός πυροβολεί εναντίον διαδηλωτών στο Αλμάτι του Καζακστάν
Φώτο Αρχείου / Ο στρατός πυροβολεί εναντίον διαδηλωτών στο Αλμάτι του Καζακστάν

Συνολικά 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα το Καζακστάν. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας και μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης,

Ο απολογισμός των κρατικών αρχών είναι πολύ αυξημένος, καθώς η προηγούμενη ανακοίνωση ανέφερε το θάνατο 26 διαδηλωτών και 16 μελών των δυνάμεων καταστολής. Εγινε επίσης γνωστό πως περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων από το στρατό και την αστυνομία.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μόνο στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης και του προέδρου του κράτους. 

Οι κρατικές αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι “σταθεροποίησαν την κατάσταση σε όλη τη χώρα”, ενώ στρατεύματα από μια υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία φρουρούν “στρατηγικές εγκαταστάσεις”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, αξιωματούχοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ότι συνεχίζουν τις “εκκαθαριστικές επιχειρήσεις” σε βάρος των διαδηλωτών που ο Τοκάγεφ εμφανίζει σαν “τρομοκράτες” και εξέδωσε διαταγές προς τις δυνάμεις καταστολής να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση.

«Αριθμός στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων τέθηκε υπό την προστασία του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος των κρατών μελών του CSTO», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο και αφορά μια ενημέρωση για την κατάσταση της ασφάλειας, της οποίας προήδρευσε ο Τοκάγεφ.

«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία προστίθεται πως ανακτήθηκε από στρατό και αστυνομία ο έλεγχος διοικητικών κτιρίων και ότι “ζωτικής σημασίας” υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...