Καζακστάν: Στους 46 οι νεκροί εργάτες σε ορυχείο της «ArcelorMittal»

(Φωτό αρχείου) – Πηγή: Sputnik

Σαράντα έξι εργάτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, στο ορυχείο Κοστένκο της χαλυβουργίας «ArcelorMittal» στην πόλη Καραγκάντα του Καζακστάν το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στη χώρα.

«Εντοπίστηκαν τα πτώματα 45 εργατών και μέλη ενός 46ου θύματος», επισήμανε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων του Καζακστάν Σιρίμ Σαριπχάνοφ.

Τη στιγμή της έκρηξης, το ωστικό κύμα της οποίας έγινε αισθητό σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, 252 εργάτες βρίσκονταν κάτω από τη γη και 206 κατάφεραν να επιστρέψουν στην επιφάνεια.

«Η τραγωδία αυτή συνδέεται άμεσα με τις παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας. Για το λάθος ευθύνεται πάνω απ’ όλα η διεύθυνση της επιχείρησης», κατήγγειλε ο Καζάκος πρωθυπουργός Αλιχάν Σμαΐλοφ, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του για την έλλειψη ελέγχων για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Εξάλλου δεν είναι το πρώτο δυστύχημα σε ορυχείο της «ArcelorMittal». Στα μέσα Αυγούστου πέντε εργάτες σε διαφορετικό ορυχείο στο Καζακστάν έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα. Τα συνδικάτα έχουν καταγγείλει τόσο την εταιρεία όσο και την κυβέρνηση για την μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και των περιβαλλοντικών κανόνων. Πάντως μετά την τραγωδία, που σημειώθηκε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, η «ArcelorMittal» ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την επιχείρηση και έτσι το ορυχείο κρατικοποιείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...