Καζακστάν: Συνελήφθη Ρώσος ειδικός στην κυβερνοασφάλεια που καταζητείται και από την Ουάσινγκτον και από τη Μόσχα

Ο Νικίτα Κισλίτσιν

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν έναν Ρώσο ειδικό στην κυβερνοασφάλεια ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο εργοδότης του, ενώ και οι Ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν επίσης την έκδοσή του. Ο Νικίτα Κισλίτσιν, υπάλληλος στη ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας FACCT, συνελήφθη στις 22 Ιουνίου και οι αρχές του Καζακστάν λαμβάνουν υπ όψιν το αίτημα της Ουάσινγκτον για την έκδοσή του, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον του Κισλίτσιν, ο οποίος δεν διέφυγε στο εξωτερικό, άρχισαν από την περίοδο που εργάζονταν ως δημοσιογράφος και ανεξάρτητος ερευνητής. Ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σήμερα η FACCT ανέφερε ότι ενημερώθηκε για το ότι ο Κισλίτσιν, πρώην διευθυντής του περιοδικού «Hacker», καταζητείται επίσης από τη Ρωσία. Ξεχωριστά, η ρωσική εφημερίδα Vedomosti έγραψε ότι δικαστήριο της Μόσχας έδωσε εντολή για τη σύλληψη ερήμην του Κισλίτσιν με την κατηγορία της άνευ εγκρίσεως πρόσβασης σε ψηφιακές πληροφορίες και ότι η Ρωσία θα διεκδικήσει την έκδοσή του.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι το ρωσικό προξενείο στο Καζακστάν ζήτησε από την Αστάνα να μην επισπεύσει την έκδοση του Κισλίτσιν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η FACCT αποσχίστηκε από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Group-IB με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία δήλωσε σήμερα ότι δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στην έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...