Αθλιες συνθήκες εργασίας, για να καλυφθεί μέρος και της περσινής «χασούρας» των μεγαλοξενοδόχων | Στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων το Συνδικάτο τους, που πάει για εκλογές
Ενα σημαντικό βήμα για το δυνάμωμα της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης επιδιώκουν να κάνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, με τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.
Το Συνδικάτο αποτελεί πραγματικό αποκούμπι για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού, που ζουν στο πετσί τους το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, με τις ευλογίες βέβαια όλων των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης, που στηρίζουν με όλα τα μέσα την κερδοφορία και τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων στον Τουρισμό.
Μπορεί η Κεφαλονιά να μην έχει τα χαρακτηριστικά του μαζικού τουρισμού που παρουσιάζουν άλλα νησιά στο Ιόνιο (Κέρκυρα, Ζάκυνθος), πάνω στις «πλάτες» όμως των εργατοϋπαλλήλων της ο κλάδος του Τουρισμού αναπτύσσεται ραγδαία.
Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας: Τα 5άστερα ξενοδοχεία το 2016 ήταν 4 με 841 κλίνες και τα 4άστερα 17 με 2.522. Το 2020 έφτασαν τα 8 με 1.357 κλίνες και τα 24 με 3.163 αντίστοιχα, με το νησί να βρίσκεται στην τρίτη θέση σε τέτοιου είδους μονάδες στα Ιόνια.
Με αφορμή, μάλιστα, την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πανδημία και τη μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τουριστική κίνηση, οι ξενοδόχοι του νησιού έχουν αποθρασυνθεί φέτος και προσπαθούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους τζίρους του 2019 μέσα στη φετινή θερινή περίοδο.
Κι ενώ οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι και τουρ οπερέιτορ ετοιμάζονται να μετρήσουν τα κέρδη τους, μιας και βρισκόμαστε προς το τέλος περιόδου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζουν με την αγωνία αν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πενιχρό επίδομα ανεργίας, αν θα πληρωθούν για όλη τη σεζόν και δεν θα τους μείνουν «χρωστούμενα» για να χρησιμοποιηθούν ως εκβιασμός επαναπρόσληψης για του χρόνου, ψάχνοντας τρόπους για το πώς να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους τους επόμενους μήνες, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την τεράστια ακρίβεια, τα μεγάλα προβλήματα στις δομές Υγείας και Παιδείας.
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην Κεφαλονιά, μίλησε με εργαζόμενους, καταγράφοντας την προσπάθεια του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων με τη βοήθεια και του Εργατικού Κέντρου να στηρίξει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους στον Τουρισμό.
Μειώσεις προσωπικού και ατελείωτα ωράρια
Χαρακτηριστικά των πιέσεων που δέχονται οι εργαζόμενοι από τη μεγαλοεργοδοσία είναι όσα ανέφερε 42χρονη σερβιτόρα με τρία παιδιά, που έχει δει τη ζωή της να γίνεται «λάστιχο» τα τελευταία 18 χρόνια, δουλεύοντας σχεδόν κάθε καλοκαίρι «σπαστό» ωράριο σε 4άστερο ξενοδοχείο.
«Πριν την πανδημία η εργοδοσία μας καλούσε “όλοι μαζί” να δουλέψουμε για το καλό της επιχείρησης, να έρθει πιο πολύς κόσμος, να έχουμε δουλειά και το επόμενο καλοκαίρι», είπε και αναφερόμενη στα δύο τελευταία χρόνια, σημείωσε: «Και ενώ επιδοτήθηκαν για να μας προσλάβουν, με το κράτος να καλύπτει μέρος της μισθοδοσίας μας, από πέρυσι και ειδικά φέτος, η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν».
Εξήγησε ότι ξενοδοχείο που από την αρχή της περιόδου, τα προηγούμενα καλοκαίρια, απασχολούσε σχεδόν 50 εργαζόμενους, την τελευταία σεζόν προσέλαβε 25, με το πρόσχημα «να δούμε αν θα υπάρχει δουλειά». Ετσι, χωρίς να προχωρήσει σε άλλες προσλήψεις και ενώ η κίνηση ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη ειδικά το τρίμηνο Ιούλη – Σεπτέμβρη έβγαλε τη σεζόν μοιράζοντας διπλάσια δουλειά για τους μισούς εργαζόμενους στο χώρο!
«Στην τραπεζαρία, από 25 σερβιτόρους είχαμε μείνει 8», σημείωσε η ίδια, επισημαίνοντας ότι και οι αλλαγές των εργαζομένων από πόστο σε πόστο ήταν στην «ημερήσια διάταξη».
«Μέσα σε 30 μέρες τον Αύγουστο οι εταιρείες προσπάθησαν να βγάλουν όσα κέρδη είχαν το καλοκαίρι του 2019», ανέφερε 32χρονος εργαζόμενος σε γραφείο μεγάλου τουρ οπερέιτορ, υπογραμμίζοντας: «Αναγκαστήκαμε να δουλεύουμε 7 μέρες χωρίς ρεπό, με το πρόσχημα ότι δεν μπορούσαν να κάνουν παραπάνω προσλήψεις αν δεν άνοιγε η βρετανική αγορά, κάτι που έγινε, αλλά δεν άλλαξε ο τρόπος εργασίας μας».
Τόνισε ότι άλλες επιχειρήσεις προσέλαβαν περισσότερα άτομα, όμως τα υποχρέωσαν σε περισσότερα απλήρωτα ρεπό, γλιτώνοντας τη μισθοδοσία και συμπλήρωσε: «Με τέτοια δουλειά κανείς δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα τον χειμώνα. Αν έχεις κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα ψευτοζείς, αλλιώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
Στα πολλά προβλήματα, αναφέρθηκε επίσης ότι πολλές εργαζόμενες έχασαν το επίδομα μητρότητας, αφού γι’ αυτό απαιτούνται 200 ένσημα τα τελευταία δύο χρόνια, με τις περισσότερες να μην μπορούν να τα συμπληρώσουν.
Με νέα ορμή για να δυναμώσει το Σωματείο
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους είναι η δράση του Σωματείου τους. Ο κλάδος υπολογίζεται ότι απασχολεί άνω των 2.000 εργαζομένων στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και στόχος έχει τεθεί να ξεπεραστεί στις εκλογές η συμμετοχή της προηγούμενης τριετίας και να εγγραφούν ακόμη περισσότεροι.
«Πραγματοποιούμε συσκέψεις στο νησί, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος Αγγελική Κωνσταντοπούλου, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να καταθέσουν αιτήσεις επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία, μέσα από το Συνδικάτο.
«Θέλουμε να συνδυάσουμε αυτή τη δουλειά με τις εκλογές», εξήγησε και αναφερόμενη στη δράση του Σωματείου δήλωσε: «Προχωρήσαμε σε παραστάσεις στους δήμους για μείωση των δημοτικών τελών με αφορμή την πανδημία και το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί μας έμειναν άνεργοι. Καταθέσαμε ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τα αιτήματά μας. Οργανώσαμε κινητοποιήσεις μαζί με τα συνδικάτα στα Ιόνια νησιά, συμμετείχαμε σε όλες τις απεργίες, ενάντια στο νόμο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που καταργεί το 8ωρο, αλλά στα άλλα αντεργατικά μέτρα.
Καταφέραμε με τη δράση μας να μην επιστραφεί επίδομα που εκβιαστικά ξενοδόχοι ζητούσαν πίσω από τους εργαζομένους τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού τους το είχαν καταθέσει στους λογαριασμούς τους, πετυχαίνοντας ορισμένες νίκες. Είναι στοιχεία που δείχνουν ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, αυτός της συσπείρωσης, της οργάνωσης της κοινής δράσης με το Εργατικό Κέντρο, τα άλλα συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς του νησιού».
Αμεσα τίθεται το αίτημα να ενταχθούν όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα των ενσήμων που συμπλήρωσαν τη φετινή περίοδο. Αλλωστε, πολλοί δεν εργάστηκαν, ενώ σε άλλους κολλήθηκαν ελάχιστα ένσημα. «Θα διεκδικήσουμε με όλους τους τρόπους να μην χάσει κανείς το επίδομα, αλλά και να δουλεύουμε και να αμειβόμαστε με βάση τις ανάγκες μας σήμερα», κατέληξε η πρόεδρος.