Κεφαλονιά – Ιθάκη: Σοβαρές ελλείψεις στην Πυροσβεστική αναδείχθηκαν από την περιοδεία του Ν. Παπαναστάση

Η ανάγκη ενίσχυσης της Υπηρεσίας με το απαραίτητο μόνιμο και επαρκές προσωπικό, η μοριοδότηση της εντοπιότητας, αλλά και τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής προστασίας των δασών κυριάρχησαν στις συναντήσεις που πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αργοστολίου, επικεφαλής κλιμακίου της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση με τον διοικητή της Υπηρεσίας, πύραρχο Κώστα Ψαρρό, επισημάνθηκε η ανάγκη για μόνιμους πυροσβέστες (όχι μόνο εποχικών και με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις) και ενίσχυση της Υπηρεσίας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Σημειώθηκε ότι απαιτείται αλλαγή του οργανογράμματος, που έχει παραμείνει σε παλαιότερες δεκαετίες την ίδια ώρα που στην Κεφαλονιά υπάρχουν τρία κλιμάκια (Σάμης, Ληξουρίου, Ιθάκης), ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου, το αεροδρόμιο (για τις ανάγκες κάλυψης των απαιτήσεων της «FRAPORT» διατέθηκαν 33 άτομα απαιτώντας σήμερα άλλα 5 που θα λείψουν από βάρδιες), ενώ στην Υπηρεσία πέρασε η επιτήρηση αυτοκινητόδρομων και ο πληθυσμός έχει αυξηθεί και «εκτοξεύεται» το καλοκαίρι.

Αναφορά έγινε στην έλλειψη μέτρων πρόληψης, τη μη συντήρηση των δασικών δρόμων, τις σχεδόν ανύπαρκτες δασικές ζώνες, αλλά και στο κτίριο της Υπηρεσίας, όπου δεν στεγάζονται τα οχήματα και δεν είναι εύκολη η εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα των ΑμεΑ.

«Όσοι συνάδελφοι έρχονται, κάθονται σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς να προλάβουν να γνωρίσουν τον τόπο, να εκπαιδευτούν στις ανάγκες που υπάρχουν τοπικά», σημειώθηκε, ανάμεσα σε άλλα από πυροσβέστες, που επισήμαναν και τον μεγάλο ηλικιακό μέσο όρο των εργαζομένων στον χώρο (ξεπερνά τα 40 έτη).

Αναδεικνύοντας ότι ακόμη μία χρονιά η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει με μεγάλα προβλήματα για την Υπηρεσία με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, ο Νίκος Παπαναστάσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα κονδύλια που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αρκούν μόλις για 38.000, έναντι αναγκών 4.000.000 στρεμμάτων (κάτω και του 1%).

Στάθηκε στην ανάγκη πλήρους κάλυψης των «κενών» της Πυροσβεστικής με μόνιμο, επαρκές, βάσει των αναγκών προσωπικό, με αναγκαία οργανογράμματα. Σημείωσε ότι ρόλο παίζει ο εξοπλισμός σε οχήματα και υλικά ασφάλειας των πυροσβεστών, που πρέπει να ανανεώνονται με ευθύνη του κράτους, αναφερόμενος και στη σημασία ύπαρξης δασικής υπηρεσίας που να αναλαμβάνει καθήκοντα πρόληψης.

Κάλεσε τους πυροσβέστες να αναδείξουν και οι ίδιοι όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, πέραν των καθαρά υπηρεσιακών και υπογράμμισε και την ανάγκη ενίσχυσης της ΕΑΚΠ στις εκλογές για την Ομοσπονδία του προσωπικού της ΠΥ (στις 30 Μάη για τη Δυτική Ελλάδα).

Επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στα αιτήματα των εργαζομένων στην Υπηρεσία, σημείωσε ότι αυτή δεν θα έπρεπε να υπάγεται στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά σε δημόσιο φορέα, επαρκώς χρηματοδοτούμενο και με το αναγκαίο προσωπικό που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Στο κλιμάκιο της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, τέλος, συμμετείχαν ο Γιάννης Κουρούκλης, μέλος της ΤΕ και δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος.

Δείτε ακόμα...