Κεφαλονιά – Ιθάκη: Ξημερώθηκαν με μεγάλα προβλήματα οι κάτοικοι σε Βαθύ και Ληξούρι

Ιθάκη, κακοκαιρία "Μπάλλος"
Πηγή: inkefalonia.gr

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά. Τα δύο νησιά του Ιονίου χτυπήθηκαν με “σφοδρότητα” από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από το απόγευμα της Πέμπτης, έως αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται και αυτή την ώρα.

Στην Ιθάκη

Συγκεκριμένα, στην Ιθάκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις 5:30μμ χθες, έως και αργά το βράδυ, δέχθηκε 60 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, που αφορούσαν κύρια το Βαθύ.

Τα ορμητικά νερά, πέρασαν μέσα από την πόλη, με τους κατοίκους να ξημερώνονται μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση σήμερα. Χρειάστηκε μάλιστα γιια τη διοχέτευση του νερού στη θάλασσα, να σπάσουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, κρηπιδώματα στο λιμάνι.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές στο Δημοτικό Στάδιο της Ιθάκης, όπου καταστράφηκε η περίφραξή του από τη δύναμη του νερού και ο χλοοτάπητας στα γήπεδα ποδοσφαίρου και 5Χ5.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις, γίνεται λόγος για ζημιές που έχουν “χτυπήσει”, πάνω από 30 οικογένειες, όπως επίσης και πολλούς καταστηματάρχες που είδαν τα εμπορεύματά τους να καταστρέφονται αφού πλημμύρισαν αποθήκες και μαγαζιά.

Επίσης, στις Φρίκες ο χείμαρρος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση αφού δεν μπορεί να διοχετεύσει, σύμφωνα με την μέχρι και τώρα εικόνα, όλο τον όγκο του νερού στη θάλασσα, ρέμα που έχει δεχθεί πολλές παρεμβάσεις από τα προηγούμενα ακόμη χρόνια.

Πρόκειται για περιοχές που χτυπήθηκαν και πέρυσι από τον ΙΑΝΌ, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα καθαρισμού των ρεμάτων, με τα προβλήματα σήμερα να επαναλαμβάνονται.

Στο Ληξούρι

Στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, ο χείμαρρος που περνάει μέσα από την πόλη, υπερχείλισε, περίπου στις 6 χθες το απόγευμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε από χθες το απόγευμα έως το βράδυ 40 κλήσεις αντλήσεις υδάτων, ενώ χρειάστηκε να επέμβει η Πολιτική – Προστασία για τον απεγκλωβισμό πέντε ατόμων από εγκλωβισμένα αυτοκίνητα εκ των οποίων 3 στο Ληξούρι και 2 στην επαρχιακή οδό με το Αργοστόλι.

Το νερό στο χείμαρρο του Ληξουρίου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής – Προστασίας, Δημήτρη Μαρκέτο, ξεπέρασε σε ύψος τα 3 μέτρα χθες το βράδυ, με τη βροχή να συνεχίζεται σήμερα.

Ζημιές σημειώθηκαν και σε κτηνοτρόφους, αφού το ίδιο ρέμα, παρέσυρε αιγοπρόβατα που έφτασαν ως το λιμάνι του Ληξουρίου.

Στο Αργοστόλι, η Πυροσβεστική χθες βράδυ είχε τέσσερις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια, ενώ ζημιές τέλος, σημειώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Πόρο, ενώ σε άλλο σημείο του επαρχιακού δικτύου “κόπηκε” λυομένη στρατιωτική γέφυρα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...