Κέντρισε το ενδιαφέρον η εκδήλωση για την ορειβατική αθλητική δραστηριότητα

Εκδήλωση του κκε για την ορεινή αθλητική δραστηριότητα

Κέντρισε το ενδιαφέρον η εκδήλωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Ορειβατική αθλητική δραστηριότητα και φυσικός πλούτος: Οι κίνδυνοι εμπορευματοποίησής τους και η πρόταση του ΚΚΕ», στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων μέλη και εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια Ορειβατικών, Πεζοπορικών και Φυσιολατρικών Συλλόγων, αλλά και αρκετός κόσμος που θέλησε να παρακολουθήσει το άκρως ενδιαφέρον θέμα. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τους Χρύσανθο Κυριαζή, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης, και Διονύση Βασιλόπουλο, μέλος του ΔΣ του ΕΠΟΣ Φυλής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Ανδρέας Σοφιανός, υπεύθυνος Αθλητισμού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια των πολύπλευρων παρεμβάσεων του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ορειβατικής δραστηριότητας. Παρεμβάσεων οι οποίες – όπως είπε – έφεραν το Κόμμα πιο κοντά στα σωματεία του χώρου, συνέβαλαν ώστε να ανοίξει η συζήτηση – παρέμβαση για οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, δραστηριότητες που διοργανώθηκαν – π.χ. αυτές στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ – έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς φίλους και μέλη του Κόμματος να γνωρίσουν το βουνό και τις ορειβατικές αθλητικές δραστηριότητες, είτε ως μέσο άθλησης είτε ως μέσο ψυχαγωγίας.

Ο Θ. Λιάππης στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαχρονική σχέση του ΚΚΕ με το βουνό, που έχει τις ρίζες της στους αγώνες που έδωσε για την προκοπή του λαού μας. Μίλησε για την πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που χαρακτηρίζεται από την αδιαφορία απέναντι στην ανάπτυξη της ορειβατικής δραστηριότητας σε όλες τις μορφές της (αθλητική και ψυχαγωγική). Αντ’ αυτού, τα τελευταία χρόνια όπως είπε βλέπουμε τις κυβερνητικές πολιτικές να ασχολούνται πλέον με το βουνό για λόγους κερδοφορίας, ανοίγοντας τον δρόμο για παράδοση και των βουνών, αλλά και των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εκεί, στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ως παράδειγμα έφερε το άναρχο πλαίσιο που υπάρχει για τις ανεμογεννήτριες και την καταστροφή που επιφέρουν, ή την ιδιωτικοποίηση των καταφυγίων με σκοπό τα κέρδη, την πολυποίκιλη εμπορευματοποίηση των ορειβατικών διαδρομών κ.λπ.

Εστιάζοντας στον χώρο των ορειβατικών σωματείων και συλλόγων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξήγησε ότι το πλαίσιο δεν διαφέρει από τη γενικότερη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, με αιτία τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί διαχρονικά. Πολιτικές που έχουν ως στόχο τη συρρίκνωση ή και τον πλήρη αφανισμό των σωματείων σήμερα, με πρακτικές όπως η εδώ και χρόνια πενιχρή χρηματοδότηση, το περιβόητο Αθλητικό Μητρώο της κυβέρνησης ΝΔ, η παντελής έλλειψη κρατικής βοήθειας κ.λπ. Συμπλήρωσε ότι ο ρόλος του σωματείου ως κυττάρου του αθλητισμού στη χώρα μας, που παίζει σημαντικό ρόλο στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και της νεολαίας, αποτελεί το δέλεαρ για να δημιουργηθεί νέο πεδίο κερδοφορίας, αντικαθιστώντας τα σωματεία με ιδιωτικές αθλητικές εταιρείες. Και κάλεσε τους ανθρώπους των σωματείων, αλλά και όσους αγαπούν την ορειβατική δραστηριότητα, να αντιπαλέψουν τις πολιτικές της εμπορευματοποίησης.

Από την πλευρά του ο Χρ. Κυριαζής εστίασε στην πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα τα ορειβατικά σωματεία, κινδυνεύοντας με συρρίκνωση, εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων, αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής. Μίλησε για τον ρόλο της Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης, χαρακτηρίζοντάς τον αντιφατικό σε αρκετές περιπτώσεις, τόσο απέναντι στα προβλήματα του χώρου όσο και σε σχέση με τις πολιτικές εμπορευματοποίησης. Κλείνοντας, κάλεσε σε μεγαλύτερη δράση απέναντι στα όσα σχεδιάζονται και έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση της ορειβατικής δραστηριότητας και άθλησης.

Τέλος ο Δ. Βασιλόπουλος μίλησε για τον ρόλο των σωματείων και την καθημερινότητα που βιώνουν οι άνθρωποι του ορειβατικού αθλητισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε τι σωματείο θέλουμε: Αυτό που θα εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση στα μέλη του και θα καλύπτει τις ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας, ή ένα σωματείο – μαγαζί για το κέρδος κάποιων, όπως ετοιμάζουν τα σχέδια των κυβερνώντων;

Ακολούθησε συζήτηση, με αρκετούς παρευρισκόμενους να θέτουν ερωτήματα και να κάνουν τις δικές τους τοποθετήσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο ρόλος των ορειβατικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας, κυρίως απέναντι στις σημερινές εξελίξεις, η κατάσταση των ορειβατικών σωματείων, ζητήματα ελεύθερης πρόσβασης στην ορεινή δραστηριότητα κ.λπ.1 / 8

Δείτε ακόμα...